2023 Memur ve Memur Emeklisine Zam Geliyor! Cumhurbaşkanı Erdoğan Müjdeyi Duyurdu...

2023 Memur ve Memur Emeklisine Zam Geliyor! Cumhurbaşkanı Erdoğan Müjdeyi Duyurdu...

Memura toplu zam geliyor! Cumhurbaşkanı Erdoğan müjdeyi patlattı. Peki zamlı maaşlar ne zaman verilmeye başlanacak? 2023 Enflasyon oranı netleşmeye başlıyor. Sendikaların durumu ne olacak? İşte detaylar...

Son dakika haberine göre, kamu işçilerinin toplu iş sözleşmesi zammıyla ilgili en düşük maaş miktarı belirlendi. Ancak şimdi gözler memur ve emekli zamlarının oranlarına çevrildi. Bu konuda kritik bir öneme sahip olan zam oranıyla ilgili açıklamalar, Temmuz ayına odaklanmamıza neden oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Temmuz ayında enflasyon farkı ve refah payı esasına dayalı hazırlıklarımız olduğunu" belirtirken, memur ve emekli zamları için en güçlü senaryo da şekillenmeye başladı. SGK Uzmanı Ali Duman, "Normalin üstünde bir refah payı artışı" olacağını ifade ederek detayları açıkladı. Bu gelişmeler, memur ve emekli kesimleri için önemli bir merak konusu haline gelmiştir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kamu işçilerinin zam oranıyla ilgili beklenen açıklamayı yaptı. Toplu İş Sözleşmesi kapsamında 700 bin kamu işçisi için zam oranı yüzde 45 olarak duyuruldu ve en düşük maaşlar 15 bin TL seviyesine yükseltildi. Erdoğan ayrıca, kamu işçilerine ek olarak enflasyonun yanında ek zamlar da yapıldığını belirtti. "İş primi ödemesi bulunmayan işçilere yüzde 4 ile yüzde 6 arasında prim ödemesi uygulamasını bu sözleşmeyle getiriyoruz. Gazi, terör mağduru ve şehit yakını işçilere yüzde 10'luk ilave yapıyoruz. Gece çalışanların ücretlerinin yüzde 8 artırılarak ödenmesini öngörüyoruz. Ayrıca fazla çalışma ücretlerinde yüzde 70'lik bir artışa gidilecektir" şeklinde konuştu. Bu açıklamalar, kamu işçileri için önemli bir gelişme olarak değerlendirildi.

Kamu işçileri, yeni zam oranlarıyla birlikte zamlı maaşlarını ne zaman alacaklarını merakla bekliyor. Sözleşmelerinin bitiş tarihini takip eden ayda, yeni zamlı maaşlar hesaplara yatırılacak.

Bu gelişmeyle birlikte, yaklaşık 3,5 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisi için Temmuz 2023 zam oranı da aydınlanmış oldu. Toplu İş Sözleşmesi imza töreninde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu konuda verdiği mesaj, yeni düzenlemelerle tüm vatandaşların gelirini artırarak refah seviyelerini yükselteceklerini vurguladı. Erdoğan, "Asgari ücret artışından memur ve emekli maaş zammına kadar, yılbaşında gerçekleştirdiğimiz çalışmaların devamını getireceğiz. Temmuz ayı için enflasyon farkı ve refah payı esasına dayalı hazırlıklarımız mevcut. Özellikle memurlarımızın endişelenmemelerini istiyoruz. Onların haklarını teslim etmek bizim için bir görevdir" şeklinde ifade etti. Kamu işçileri, zam oranlarına ilişkin bu mesajlarla umutlanmış durumdadır.

Memurlara yüzde 10 toplu sözleşme zamı seçeneği masada yer alıyor. Yüzde 45 zam oranı, memur ve emekliler arasındaki beklentiyi artırdı. Refah payı artışı, emekliler ve memurlar için önemli bir konu olurken, Temmuz 2023 döneminde memurlar için yüzde 6 düzeyinde kalan toplu sözleşme zamının iyileştirilmesi önemli bir formül olarak dikkat çekiyor. Memurların yüzde 6 düzeyindeki toplu sözleşme zamının yüzde 10'a tamamlanması da masadaki diğer bir seçenektir. En düşük maaş alanlara yüzde 45'ten daha fazla bir artış yapılması planlanmaktadır.

SGK Uzmanı Ali Duman, bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada, bu oranların memurlar ve emekliler için ne anlama geldiğini detaylı bir şekilde açıkladı. Duman, "Sayın Cumhurbaşkanı, 6 aylık dönem için yüzde 4 ila 6 arasında bir artış öngördü. Çünkü kamuda çalışanlar bugüne kadar sadece enflasyon artışı almaktaydı. Bu sefer bunu enflasyonun üzerinde bir artış olarak değerlendirdik" dedi ve devamında şunları söyledi: "Zam oranı yüzde 45 olarak belirlendi. Örneğin, 9 bin TL maaş alan bir kişi, yüzde 45 artışla maaşı 13 bin TL seviyelerine yükselecek, ancak bu oran daha da yükselerek 15 bin TL'ye tamamlanacak. Yani en düşük maaş alanlarda aslında artış daha yüksek olacak. Bu durum, devlet memurlarının Temmuz ayı zam beklentisini daha da yükseltmiştir."

"Sendikalar, toplu sözleşme zam oranını temel alacaklar" diyen uzmanlar, memur ve emekli zammı için direkt bir etki yaratmasa da sendikaların bu kriterlere dayalı olarak masaya oturacak olmalarının etkili olacağını belirtiyor. Bir uzman, konuyla ilgili olarak şunları dile getirdi: "Toplu sözleşmeler, ücretliler arasında kesinlikle etki oluşturuyor. Geçen yıl memur, emekli ve asgari ücret zammı için yaşanan süreci bu yıl da bekliyoruz. Bu konuda enflasyon verileri Temmuz ayındaki zam için en önemli unsurlardan biri. Ayrıca refah payı da büyük önem taşıyor. Ekonomi yönetiminin açıklamalarının satır aralarından bazı şeyleri görebiliyoruz. Örneğin, memurlar için büyükşehir farkı beklentisi bulunuyor. Lojman ve konut edindirme desteği gibi talepler de var. Ancak Temmuz ayında gelecek enflasyon farkının yanı sıra normalin üzerinde bir refah payı artışı bekliyoruz."

Bu bağlamda, geçtiğimiz hafta açıklanan Nisan ayı enflasyonuyla memur ve emekli zammı için aylık oran netleşti. SGK ve Bağ-Kur emeklileri için 4 aylık kesinleşen zam oranı yüzde 15,21 olarak belirlenirken, memur ve memur emeklileri için ise yüzde 13,08 olarak hesaplandı.

Merkez Bankası'nın Nisan ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre yapılan hesaplamalara göre, 6 aylık enflasyonun yüzde 21,13 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Böylece SGK ve Bağ-Kur emeklilerinin Temmuz zam oranı tahmini olarak yüzde 21,13 olacakken, memur ve memur emeklileri için bu oran yüzde 18,89 olarak hesaplandı. Memur ve emekli zammı için son iki enflasyon verisinin netleşmesi bekleniyor. Önceki düzenlemeler göz önüne alındığında, refah payı dahil yüzde 30 ila yüzde 45 arasında bir oranın, memur ve emekli zammı için güçlü bir senaryo olduğu konuşuluyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.