Altın Yatırımcıları Bu Geceye Dikkat! Uzman İsimden Altın Fiyatları İçin Kritik Uyarı...

Altın Yatırımcıları Bu Geceye Dikkat! Uzman İsimden Altın Fiyatları İçin Kritik Uyarı...

ABD Merkez Bankası bugünkü toplantıda kritik faiz kararını açıklayacak. Fed Başkanı Powell'ın açıklamaları ve politika metnindeki yönlendirmeler de en az faiz kararı kadar etkileyecek. Toplantıda 25 baz puan artırım bekleniyor.

Geçtiğimiz yıl yapılan 4 toplantıda peş peşe 75'er puan artış kararı, 2022 yılını 50 baz puan artışla tamamlamış oldu. Böylece faiz oranı yüzde 4,25 ile 4.50 aralığına yükseltilmişti.

ENFLASYONDAKİ AZALMA DEVAM EDİYOR

Enflasyonda düşüş görüldüğü ancak risklerin yukarı yönlü olduğu, enflasyonda gerilemeye ilişkin daha net kanıtlar görülmesi gerektiği, faiz kararlarının gelen verilere bağlı olacağı, devam eden faiz artışlarının uygun olduğu belirtilmişti.

Fed projeksiyonlarında ise büyüme tahminlerini aşağı, enflasyon tahminlerini yukarı yönlü revize etmişti.

Son dönemde açıklanan veriler ekonomik aktivitede bir miktar yavaşlamaya işaret ederken, istihdam piyasasında olumlu görünüm sürüyor. Enflasyondaki azalış devam ediyor.

FED ÖNCESİ DOLAR DÜŞÜŞE GEÇTİ

Dolar endeksi bazı büyük merkez bankası toplantıları öncesinde dünya genelinde piyasaların risk iştahını azaltmasıyla, Salı günü Avrupa'daki erken işlemlerde bir haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.
Ancak Fed’in karar gününde düşüşe geçti ve 101,90 seviyelerinde bulunuyor. Yurt içinde ise dolar/TL kuru 18,80 seviyelerinde hareket ediyor.

ALTIN DÜŞÜŞTE

Altın son üç ayda yüzde 17,7 ve yılbaşından bu yana yüz yüzde 5’in üzerinde yükseldi. Ancak altın fiyatları bugün düşüşte. Ons altın 1.941 dolardan işlem görüyor. Gram altın fiyatları ise 1.164 TL’den değerleniyor.

ALTIN İÇİN OLASI SENARYOLAR

Kurumsal danışmanlık şirketi AirGuide’ın direktörü Michael Langford, altının önümüzdeki hafta 1.900 ile 1.925 dolar arasında işlem görmesini bekliyor.

RJO Futures kıdemli piyasa stratejisti Daniel Pavilonis ise Fed’in bu hikayeyi anlatma şeklinin altın piyasasına yansıyacağını belirtiyor.
Bu bağlamda Pavilonis, “Buradaki daha büyük resim şu ki, Fed oranları yavaşlatırsa, enflasyon kükreyerek geri geliyor. Fed biraz durursa ve enflasyon hala oradaysa, bu senaryoda altının yükseleceğini düşünüyorum” değerlendirmesini yapıyor.

CMC Markets baş piyasa analisti Michael Hewson ise, “Fed’in şahin bir sürprizi, altın fiyatlarının kısa vadede 1.900 dolara gerilemesine neden olabilir” tahmininde bulunuyor.

'FED'İN KARARI MATELLERİ POZİTİF ETKİLEYECEK'

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, Fed öncesi ve Fed sonrası dalgalanmaların devam edeceğini ifade ederken şunları söyledi:

"Bu düşüşlerin şubatın ortalarına kadar 1850 dolar seviyelerine kadar gerilmesini tahmin ediyorum. eknik olacak kısa vade için takip edeceğimiz seviye ons altında bin 880 bin 850 dolar seviyesine kadar bir geri çekilmenin mümkün olacağını tahmin ediyorum.

Ancak orta ve uzun vadede yıllık bazda 2 bin 500 dolar seviyeleri ile alakalı öngörü devam ediyor. Yıllık bazda düşünen yatırımcı için bir alım fırsatı olarak düşünülebilir. Çünkü yine resesyon ve jeopolitik riskler gibi birçok etken emtia fiyatlarını yukarı yönlü destekleyebilir.

Amerika Merkez Bankası Fed'in Mart sonrasında yavaşlayacağı ve faiz artırımlarını biraz daha bekletmeye alması gibi etkenler altın gibi değerli metalleri pozitif yönde etkileyecek."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.