Biraz Önce SGK'dan Müjde Geldi! Tüm Emeklilere Toplu Ödeme Verilecek...

Biraz Önce SGK'dan Müjde Geldi! Tüm Emeklilere Toplu Ödeme Verilecek...

EYT yasası ile birlikte emekli olmayı bekleyen milyonlarca vatandaş, sigorta prim ödemeleri hakkında sorgulamalar yapıyor. Emeklilik yaşını dolduran, hatta emeklilik yaşını çoktan geçmiş olan çalışanlar, emeklilik için gerekli olan çalışma yılını ve prim gün sayısını dolduramayıp, emekli maaşı almaya hak kazanamıyorsa ödedikleri primleri SGK tarafından toplu bir şekilde alabiliyor.

SGK prim ödemeleri milyonlarcva vatandaşın takip ettiği konular arasında. Yaşı olduğu halde yeterli prim gününe sahip olmayan vatandaşlara toplu prim iadesi yapılabilmektedir. Toplu prim iadesi yapılabilecek bir diğer durum ise bir işçinin birden fazla işverenden maaş almasıdır. Peki, SGK prim iadesi başvuru nereye yapılır, şartları neler? İşte, detaylar...

SGK PRİM İADESİ HESAPLAMA

Bir işte çalışırken SGK'ya brüt ücretin yaklaşık yüzde 34.5'i oranında bir prim yatırılır. Aynı zamanda emeklilik için sigortalı adına yatırılmış olan prim tutarı SSK'lı çalışanlarda yüzde 14, Bağ- Kurlulara da ise, yüzde 20 olarak hesaplanıyor.

Yaşın dolması ile birlikte emeklilik için gerekli olan prim ödeme gün sayısını dolduramayanlar bağlı oldukları sosyal güvenlik merkezine ya da il müdürlüğüne yazılı bir talepte bulunarak ödemiş oldukları prim tutarlarını toplu bir şekilde iade alabilir.

SGK'ya ödenen primlerde işveren payı, işçi payı ve İşsizlik Sigortası Fonu için ödenen paylar bulunuyor. Bunların içinden de sadece çalışandan kesilmiş olan primler iade edilir.

Aynı zamanda İşsizlik Sigortası ve işveren payı Fonu için kesilen tutar ise, iade konusu olmaz. Kendi adına çalışanlar yani Bağ-Kurlu çalışan kişiler de ödedikleri ölüm, yaşlılık ve malullük primlerini de iade alabilir. Bu kapsamda SGK ise, geçmiş yıllara ait olan primleri, güncelleme katsayısı ile hesaplayarak öder.

SGK PRİM İADESİ NASIL ALINIR?

Emeklilik yaşını dolduran, hatta emeklilik yaşını çoktan geçmiş olan çalışanlar, emeklilik için gerekli olan çalışma yılını ve prim gün sayısını dolduramayıp, emekli maaşı almaya hak kazanamıyorsa; ödedikleri primleri SGK'dan toplu bir şekilde alabiliyor.

SGK PRİM İADESİNİ KİMLER ALABİLİR?

SGK'dan iki türlü prim iadesi alınabilmektedir. Bunlardan birincisi, yaşını ve yılını doldurduğu halde prim günü dolmayanlara yapılan toplu prim iadesidir. İkincisi ise birden fazla işverenden maaş alıp asgari ücretin 7,5 katından fazla aylık kazan üzerinden ödenen primlerin toplu bir şekilde iade edilmesidir.

SGK prim iadesi almak isteyen vatandaşların şu şartları karşılaması gerekmekte:

SGK bünyesinde 4A sigorta türüne mensup bir işte çalışmamak, (BAĞKUR 4B sigorta türü için de geçerlidir)
Emeklilik için gerekli olan yaş şartının tamamlanmış olması, (erkeklerde 25+ yıl, kadınlarda 20+ yıl çalışmış olmak)
SGK'dan dul ya da yetim aylığı almıyor olmak.
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun "Toptan Ödeme Talebi" hizmetinden yararlanabilirsiniz. Sadece tek adımlık bir işlem yaparak başvuruda bulunmak oldukça kolay.
4A, yani SSK'lı işçiler 2008'den önceki primleri geri alabilirler. Hem işçi payını hem işveren payını geri alabilmektedirler. 2008'den sonra sigortalanan işçilerse yalnızca işçi payını geri alabilmektedirler.
4B, yani BAĞ-KUR bünyesindeki vatandaşlara ise, herhangi bir tarihe bakılmaksızın tüm primleri iade edilir.
Geriye dönük olarak ödenen askerlik ve doğum gibi prim borçlanmaları ise hiçbir şekilde iade edilmemektedir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.