Geri Ödemesiz 13 Bin TL Ödeme Yapılacak! SGK Detayları Paylaştı! İşte Detaylar...

Geri Ödemesiz 13 Bin TL Ödeme Yapılacak! SGK Detayları Paylaştı! İşte Detaylar...

SGK'dan dev destek geldi. Bir dilekçe yazarak başvuru yapanlara karşılıksız ve geri ödemesiz 13.000 TL nakit verilecek. Peki, kimler alabilecek?

SGK milyonlarca vatandaşa beklediği dev destek ödemesinin müjdesini verdi. Başvuru işlemi yapanlara SGK'dan 13.000 TL'ye kadar nakit destek ödemesi yapılacak. Ödemelerden yararlanmak için bir dilekçe yazıp sosyal güvenlik kurumuna başvurmak gerekiyor. Peki, kimler SGK'dan destek ödemesi alabilecek? SGK'dan 13.000 TL karşılıksız ödeme için başvuru işlemleri nasıl yapılır? İşte detaylar...

Sigortalı kişilerin çalıştığı sırada hayatını kaybeden kişinin mirasçılarına ölüm aylığı bağlanması konusu herkes tarafından merak edilen bir konu oldu. Ölüm aylığı, belirli koşullar ile bu ödeme bağlanabiliyor. Bunların en başında ise ölen sigortalının belli bir sürede ödeme yapmış olması gerekiyor. Tabii ki bu duruma ek olarak başka koşullarda bulunuyor. Ölüm maaşı başvuruları SGK'ya yazacağınız bir dilekçe ile yapılabiliyor. Peki, kimler SGK'dan ölüm maaşı alabilir? Ölüm aylığı için başvuru şartları nedir?

Ölüm Aylığı Kimlere Verilir?

SGK'ya bağlı olarak sigortalı çalışanlara ve ardından vefat eden kişinin mirasçılarına da ölüm aylığı bağlanabiliyor. SGK'dan başvuru yaparak kimler ölüm aylığı alabilir? Ölüm aylığı miktarı ne? Sosyal Güvenlik Kurumu yasalarına göre ölüm maaşı almak için aranan koşullar şöyle;

a-) En az 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmak veya,

b-) 4/1-(a) sigortalıları için, her türlü borçlanma süreleri de hariç en az 5 yıldır sigortalı bulunup, toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirmiş olma şartı ile ölüm aylığı bağlanır.

Bunun dışında;

a-) Malullük, vazife malullüğü ya da yaşlılık aylığı alırken veya malullük, vazife malullüğü ya da yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanmış olup henüz işlemler tamamlanmamış olmalı,

b-) Bağlanmış bir malullük, vazife malullüğü ya da yaşlılık maaşı, sigortalı olarak çalışmaya başlamaları halinde ödemesi kesilmiş,

durumda iken ölen sigortalının yakını ve hak sahiplerine yazılı istek yapmaları halinde ölüm aylığı bağlanır.

En Önemli Koşul 5 Yılı Tamamlamak...

Sosyal güvenlik kurumu tarafından ölüm aylığı için aranan en kritik şart aslında 5 yıl şartı oluyor. Yani 5 yıl ve üzerinde sigortalı olarak çalışıyor olmak gerekiyor. tabii ki bu sırada sigortalının da yaşlılık ve ölüm sigorta primlerinin de ödenmiş olması şart. Yani herhangi bir borcunun olmaması en önemli koşullar arasında bulunuyor.

Ölüm Aylığı İçin Başvuru İşlemleri Nasıl Yapılıyor?

Hayatını kaybetmiş olan sigortalının aylığından yararlanmak isteyen yakınları için başvuru işlemlerini SGK'ya dilekçe yazarak yapmaları şartı aranıyor. Kuruma yazılan bu dilekçeler 10 gün içinde değerlendirilip sonuç şahsınıza iletiliyor.

2023 Ölüm Maaşı Kaç TL Olacak?

SGK'dan Ölüm aylığı alabilmenin diğer bir şartı ise hayatını kaybeden sigortalının 1 dereceden yakın olmak. ölüm aylığı bağlanabilecek kişiler şöyle:

a-) Eşine,

b-) Çocuklarına,

c-) Anne ve babasına aylık bağlanır.

2023 yılında Ölüm aylığı miktarları da merak ediliyor. SGK Ölüm aylığı asgari ücret üzerinden belirleniyor. Hayatını kaybeden kişinin eşine %75, çocuklarına %50 oranında Ölüm aylığı bağlanıyor. Eğer hayatını kaybeden kişinin eşi ya da çocuğu yoksa anne ve babası ölüm aylığını alabiliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.