SON DAKİKA açıklaması hükümetten geldi: En düşük memur ve emekli maaşı zammı ne kadar olacak?

SON DAKİKA açıklaması hükümetten geldi: En düşük memur ve emekli maaşı zammı ne kadar olacak?

Asgari ücretin belli olmasının ardından emekliye ve memura ne kadar zam yapılacağı merak konusu oldu. Ocak ayı ile birlikte işçi, işsiz, emekli, memur, sosyal yardım alanlar gibi birçok kesimin geliri artmış olurken en düşük emekli maaşı ne kadar olacak? İşte detaylar…

2024 asgari ücreti netlik kazanırken beraberinde de emekli ve memur ocak zammı ile birlikte çeşitli gelir kalemlerinde de değişiklikler yaşanacak.

Emekli kök maaş zammı ve en düşük emekli maaşı düzenlemesi ile SSK ve Bağ-Kur'luların geliri artacak. Diğer taraftan, memur maaş zammı ile birlikte 6 milyon memur ve memur emeklisi zamlı maaşlarını almaya başlayacak. Aynı zamanda, memur maaş zammı katsayısı sosyal destek ödemelerini de artıracak şekilde etki edecek.

İşçi, memur, emekli, işsiz, dul, yetim ve sosyal yardım ücretlerinde yaşanacak değişimlerle birlikte, yeni yılla beraber milyonlarca vatandaşın gelirleri revize edilecek.

Asgari ücrete yapılan yüzde 49.11'lik zammın ardından gözler, 3 Ocak'ta açıklanacak enflasyon oranlarına çevrildi. Bu oranların netleşmesiyle birlikte, yeni maaşlar belirlenecek.

ASGARİ ÜCRET 17.002 TL OLDU

İşçiler için Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2024 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirledi. Brüt asgari ücret 20.002 TL'ye, net asgari ücret ise 17.002 TL'ye yükseldi ve artış oranı yüzde 49.11 oldu. İşçiler, zamlı maaşlarını 31 Ocak ya da 1 Şubat'ta almış olacak.

Özel sektör çalışanları da asgari ücrete yapılan yüzde 49.11'lik artıştan etkilenecek, bu oran özel sektör çalışanlarının maaşlarında da yükselişe neden olacak. Ayrıca, vergi muafiyeti uygulaması devam ederek, yüksek maaşlardaki asgari ücret kadar kısım vergiden muaf tutulacak.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

SGK en düşük emekli maaşı için ise refah payı verilmesi durumunda oranın yükselmesi söz konusu olabilecek. Ayrıca, 7.500 TL olan taban maaşın artırılması, kök maaşlara dair düzeltme ve kademeli zam gibi düzenlemeler gündemde. En düşük emekli maaşı için 10 bin ila 12 bin TL arasında bir rakam belirlenmesi bekleniyor.

MEMUR MAAŞLARI NE KADAR OLACAK?

6 aylık enflasyonun yüzde 38-40 aralığında olması durumunda, memurların ve memur emeklilerinin Ocak zammı yüzde 15'lik toplu sözleşme artışı ve enflasyon farkı ile birlikte yüzde 50'yi bulacak. Bu durumda en düşük memur maaşı 33 bin lirayı aşacak.

asdfgfhjhyiurueyrshfdgmfhjthrwgea1.jpg2asdfgmjohkjrerwagdsfndggafs.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.