Cinnamon 6.0 ve deneysel Wayland desteği ile Linux Mint 21.3 çıktı

Cinnamon 6.0 ve deneysel Wayland desteği ile Linux Mint 21.3 çıktı

Linux Mint 21.3 yayınlandı. Virginia adını taşıyan LTS dağıtımı, görüntü sunucusu olarak Wayland'ın deneysel bir sürümüyle birlikte geliyor ve varsayılan olarak Cinnamon 6.0 masaüstü ortamını içeriyor.

Yapımcılar, Linux Mint 21.3 Virginia'nın 2027 yılına kadar destek alacak uzun vadeli bir destek sürümü olduğunu belirtiyor. En dikkat çekici değişikliklerden biri Wayland'ın masaüstü ortamına eklenmesidir. Yükseltmeden sonra kullanıcılar GUI'nin en son sürümü olan varsayılan Cinnamon 6.0'ı tercih edebilirler. Buna ek olarak, Cinnamon'u Wayland üzerinde denemek de mümkün. Bu, Cinnamon'un Xorg yerine Wayland'ı görüntü sunucusu olarak kullandığı deneysel bir sürümdür. Yapımcılar gelecekte tam Wayland desteğine geçmek istediklerini, ancak bunun uzun zaman alabileceğini söylüyorlar. Geliştiriciler, "Bu 21.3 ya da 22.x'te olmayacak, ancak buna hazır olmak istiyoruz" diye yazıyor. Bu nedenle Xorg varsayılan görüntü sunucusu olarak kalacaktır. Wayland yıllardır zemin kazanıyor ve Fedora da dahil olmak üzere giderek daha fazla dağıtım Wayland'ı benimsemeyi düşünüyor.

Cinnamon 6.0 başlı başına önemli bir yeni sürüm. Dört standart eklenti, applet, desklet, uzantı ve temanın yanı sıra, Actions adında beşinci bir 'baharat'a sahiptir. Bunlar gezgindeki içerik menüsü için eklentilerdir. Ayrıca, Cinnamon 6.0 yine yüzde 75 ölçeklendirme, yeni hareket kontrolleri ve özelleştirilebilir menü uygulamalarına sahip. Linux Mint 21.3 masaüstü ortamı olarak Xfce 4.18 ve MATE 1.26 ile de kullanılabiliyor.

Virginia, diğerlerinin yanı sıra not uygulaması Sticky, toplu iş aracı Bulky ve video uygulaması Pix ile birlikte geliyor. Bunlar arasında DBUS komutları için destek ve videoların otomatik yönlendirilmesi gibi küçük değişiklikler yer alıyor.

Dağıtım Linux çekirdeğinin 5.15 sürümüne dayanıyor ve Ubuntu 22.04 paket tabanına sahip. Dağıtım ayrıca Secure Boot için tam desteğe sahiptir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.