Google, Safari reklam gelirlerinin %36'sını Apple'a ödüyor

Google, Safari reklam gelirlerinin %36'sını Apple'a ödüyor

Google, Safari'de arama motoru kullanılarak yapılan aramaların sonuçlarında görünen reklamlardan elde edilen gelirin yaklaşık %36'sını Apple'a ödüyor.

Bloomberg'in Pazartesi günü (13) bildirdiğine göre, arama devinin ABD'de karşı karşıya kaldığı antitröst davası sırasında dinlenen bir tanığın iddiası bu yönde.

Yayına göre, ABD'deki Chicago Üniversitesi'nde profesör olan Kevin Murphy, o zamana kadar gizli tutulan bilgilerin ifşa edilmesinden sorumluydu. Akademisyen, Mountain View merkezli şirket tarafından işe alınan başlıca ekonomi uzmanlarından biri.

Apple'ın aldığı yüksek oran sürpriz değil zira son birkaç gün içinde rakibinin Google'ı cihazlarında varsayılan arama motoru olarak tutmak için gönderdiği ve 2021'de 131 milyar R$'a eşdeğer olan miktar kamuoyuna açıklandı. Sızıntı ABD mahkemelerinde de ortaya çıktı.

Her ne kadar iki rakip, aralarındaki gizli anlaşmayla ilgili ayrıntıların kamuoyuna açıklanmasına karşı olduklarını ifade etmiş olsalar da, dava sırasında bir dizi önemli veri sızdırıldı. Android cep telefonu üreticilerine işletim sisteminin sürekli güncellemelerini sağlamaları için yapılan ödeme de gün ışığına çıktı.

Uzun süredir devam eden ortaklık

Raporda belirtildiği üzere, Google 2002 yılından bu yana Apple cihazlarında varsayılan arama motoru olarak kullanılıyor. Anlaşma yıllar içinde bazı revizyonlara uğramış olsa da Cupertino devi için oldukça kazançlı olmaya devam ederken aynı zamanda ABD'li düzenleyicilerin de dikkatini çekmiş durumda.

ABD Adalet Bakanlığı'na göre, Google'ın iPhone ve diğer Apple cihazlarında varsayılan arama motoru olarak kalmak için yaptığı ödeme rekabeti baltalıyor. Bu şekilde diğer arama motorları büyüme ve rekabetçi olma şansını kaybediyor.

Dünyanın en popüler arama motoru iPhone, iPad ve Mac'lerde varsayılan olarak görünse de, kullanıcılar daha fazla gizlilik odaklı seçenekler de dahil olmak üzere favori arama motorlarını seçerek bu ayarı değiştirebilirler. Bunu yapmak için Safari tarayıcı ayarlarına erişin ve değişiklikleri yapın.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.