NASA Artemis I ay görevinin başarısını doğruladı

NASA Artemis I ay görevinin başarısını doğruladı

NASA, geçen yıl Ay'ın etrafına mürettebatsız bir uzay aracı göndererek güvenli bir şekilde eve dönmesini sağlayan Artemis I test görevinden elde edilen verileri analiz etmeye devam ediyor.

Salı günü yapılan bir toplantıda NASA yetkilileri şu ana kadar, ilk uçuşla aynı rotayı izleyecek olan ancak bu kez astronotların da yer alacağı Artemis II'nin 2024 yılı sonlarında yeniden planlanmasını gerektirecek önemli bir sorunun ortaya çıkmadığını doğruladı.

Ancak bazı sorunlar ortaya çıktı. Örneğin, Orion uzay aracını yakından inceleyen mühendisler, kapsülü yeniden girişin aşırı ısısından korumaya yardımcı olan ablatif malzemenin bazı kısımlarının tahmin edilenden farklı şekilde aşındığını fark ettiler.

NASA ayrıca Orion'un servis modülündeki güç sistemiyle ilgili bir sorunu da inceliyor, ancak ajans bu sorunu Artemis II görevi için zamanında çözebileceğinden emin görünüyor.

Öte yandan NASA, Orion'un 25 günlük gidiş-dönüş görevi sırasında 161 test hedefini gerçekleştirdiğini ve uzay aracının her yönünü tam olarak ortaya koyduğunu söyledi.

NASA, "Veriler, Avrupa yapımı hizmet modülünün ilk beklentilerden %20 daha fazla güç ürettiğini ve tahmin edilenden yaklaşık %25 daha az güç tükettiğini gösteriyor" dedi. "Yükseliş sırasında fırlatma iptal sisteminin ayrılması ve iniş sırasında paraşütün açılması gibi uzay aracının tüm dinamik ayrılma olayları - toplam 375 piroteknik cihaz içeren - sorunsuz bir şekilde tamamlandı."

Güçlü SLS roketi Orion'u yörüngeye kusursuz bir şekilde taşırken, araç yerden kükreyerek uzaklaşırken fırlatma mobil fırlatıcıda beklenenden daha fazla hasara neden oldu.

"Artemis II'ye hazırlık için planlanan yükseltmelerle birlikte hasarlı bileşenleri onarmak için çalışmalar halihazırda devam ediyor" diyen NASA, mobil fırlatıcıdaki hasarın yakıt hatlarındaki korozyonu, yaklaşık 60 kırık panel ve enstrümantasyon kabinini ve birkaç asansör ve patlama kalkanındaki tahribatı içerdiğini belirtti.

Artemis I verilerinin büyük bir kısmının değerlendirilmiş olması nedeniyle NASA, Artemis II'ye ilişkin beklentiler ve görevi gelecek yıl başlatma planı konusunda açıkça olumlu düşünüyor.

Üst düzey NASA yetkilisi Jim Free, "Sistemlerimizin her yönünü tam olarak anladığımızdan emin olmak için Artemis I'den mümkün olduğunca çok şey öğreniyoruz ve öğrendiğimiz bu dersleri mürettebatlı görevleri nasıl planladığımıza ve uçurduğumuza aktarıyoruz" dedi ve ekledi: "Mürettebatı güvenli bir şekilde uçurmak Artemis II için en önemli önceliğimiz."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.