WhatsApp: Hükümet bir soruşturma sırasında kullanıcıların konuşmalarını gözetleyebilmek istiyor

WhatsApp: Hükümet bir soruşturma sırasında kullanıcıların konuşmalarını gözetleyebilmek istiyor

Fransa İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, BFM TV'ye verdiği demeçte WhatsApp'ın bir arka kapı kurmasını zorunlu kılma arzusundan söz etti. Bu sayede yetkililer mesajlaşma servisi için çok önemli olan uçtan uca şifrelemeyi aşabilecek ve böylece bir polis soruşturmasına ya da gözetimine konu olan kullanıcıların konuşmalarına erişebilecekler.

Gérald Darmanin WhatsApp'ın uçtan uca şifrelemesini aşabilecek mi? İçişleri Bakanı bunu denemeye kararlı görünüyor. BFM TV'nin setinde, mesajlaşma hizmetinin, yetkililerin bir soruşturmanın hedefindeki kullanıcıların konuşmalarına erişmesine izin verecek bir "arka kapı" kurmasını zorunlu kılma arzusundan bahsetti.

Darman'ın açıklaması Arras'ta Profesör Dominique Bernard'ın ölümüyle sonuçlanan saldırının ardından geldi. Gérald Darmanin'e göre, İç Güvenlik Genel Müdürlüğü (DGSI) konuşmalarına gerçek zamanlı olarak erişebilseydi terörist olaydan önce tutuklanabilirdi. Ancak istihbarat servisleri sadece arama sırasında elinde bulunmayan akıllı telefonuna el koymayı deneyebildi.

Gérald Darmanin WhatsApp'ta uçtan uca şifrelemeye son vermek istiyor

Şu anda yasalar, yetkililerin WhatsApp kullanıcılarının konuşmalarını gözetlemesine izin vermiyor. Dahası, Meta'nın uygulaması ABD hükümeti de dahil olmak üzere çeşitli hükümetlerin bir arka kapı kurma baskısından her zaman kaçınmayı başarmıştır. İçişleri Bakanı, "WhatsApp, Signal ve Telegram'a 'tehdit oluşturdukları için bu kişinin konuşmalarını bize verin' diyebilseydik, muazzam miktarda zaman kazanırdık" diye ısrar ediyor.

Bunun göründüğü kadar kolay olmadığını belirtmek gerekir. Somut olarak ifade etmek gerekirse, ilgili mesajlaşma sistemlerinin şifreleme yöntemlerini tamamen değiştirmeleri gerekecektir ki bu şifrelemenin amacı da konuşmaya dahil olan iki taraf dışında hiç kimsenin konuşmanın içeriğine erişememesini sağlamaktır. Bilgisayar korsanlarının kontrolü ele geçirmekte gecikmeyecekleri bir arka kapının dahil edilmesinin yaratabileceği muazzam siber güvenlik risklerinden bahsetmeye bile gerek yok.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.