Windows 10 üç yıllık genişletilmiş güvenlik güncellemeleri alacak; hatta bireysel kullanıcıları da ekleyecek

Windows 10 üç yıllık genişletilmiş güvenlik güncellemeleri alacak; hatta bireysel kullanıcıları da ekleyecek

Birkaç hafta önce Microsoft, Windows 10 22H2'ye Copilot jeneratif yapay zeka asistanı da dahil olmak üzere yeni özellikler ekleyeceğini duyurarak, işletim sistemine daha fazla yeni özellik eklememe yönündeki önceki planlarını tersine çevirdi. Bununla birlikte Microsoft, Windows 10'un 14 Ekim 2025'te ana akım desteğinin sonuna ulaşacağını yineledi.

Bugün şirket, resmi yaşam döngüsünün sona ermesinden sonra bilgisayarlarında Windows 10 kullanmaya devam etmesi gereken şirketler için Microsoft'un işletim sistemi için üç yıl daha ücretli Genişletilmiş Güvenlik Güncellemeleri sunacağını duyurdu.


Microsoft şöyle diyor:


    ESU'lara kayıtlı cihazlar, bu Windows 10 bilgisayarları güvende tutmak için aylık güvenlik güncelleştirmeleri alacaktır. Windows 10 için ESU programı kritik ve/veya önemli güvenlik güncelleştirmelerini içerecektir. ESU'lar yeni özellikleri, müşteri tarafından talep edilen güvenlik dışı güncelleştirmeleri veya tasarım değişikliği taleplerini içermez. ESU'nun ötesinde teknik destek de mevcut değildir.


Windows 10 ESU'ları için fiyatlandırma henüz açıklanmadı. Ancak Microsoft, Microsoft 365 aracılığıyla Windows 11 çalıştıran bir Bulut PC'de oturum açan tüm Windows 10 PC'lerin bu ESU güncellemelerini ek ücret ödemeden otomatik olarak alacağını belirtti. Aynı durum Azure Sanal Masaüstü'ndeki herhangi bir Windows 10 örneği için de geçerli.


    Windows 365 kısa süre önce ön saflarda ve vardiyalı çalışanlar için yeni bir hizmet seçeneğini genel kullanıma sundu. Çalışanlar özel bir kişisel bilgisayar kullanmıyor, bunun yerine paylaşılan bir cihaz veya eski bir cihaz kullanıyorlarsa Windows 365'i kullanarak Windows 11'e erişebilirler. Bu senaryolarda, eski Windows 10 PC'lerin kullanımını genişletebilirsiniz.


Elbette Microsoft, şirketlerin kendi bilgisayarlarında Windows 11'e güncelleme atlaması yapmasını tercih eder. Şirket, bu bilgisayarlar Windows 11'in sistem gereksinimlerini karşılayabiliyorsa, Windows Autopatch veya Microsoft Intune aracılığıyla güncellenebileceklerini söylüyor.


Windows 10 bilgisayarları Windows 11 sistem gereksinimlerini karşılamıyorsa, daha önce de belirtildiği gibi Windows 365 aracılığıyla bir bulut bilgisayarda Windows 11'e erişebilirler. Ancak Microsoft, Windows 11 Pro'nun önceden yüklenmiş olduğu yeni bilgisayarlar satın almanın da zamanının gelmiş olabileceğini söylüyor.


The Public Interest Network tarafından yayınlanan yeni bir online dilekçe, Microsoft'tan Windows 10'un ömrünü uzatmasını talep ediyor ve Windows 11'in daha yüksek PC sistem gereksiniminin milyonlarca PC'nin güncellenmeyeceği anlamına gelebileceğini ve gruba göre "hurdaya ayrılan bilgisayarlarda şimdiye kadarki en büyük sıçramaya neden olabileceğini" iddia ediyor.


Görünüşe göre Microsoft, Windows 10 için resmi yaşam döngüsüne sadık kalıyor. Microsoft, Windows 10 için bireysel tüketicilere yönelik bir ESU programı olacağını söyledi ancak fiyatlandırma da dahil olmak üzere ayrıntılar henüz açıklanmadı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.