25 yıl evli kalanlar dikkat! Bir dilekçe ile emekli olacaksınız...

25 yıl evli kalanlar dikkat! Bir dilekçe ile emekli olacaksınız...

25 yıl evli kalan çiftlere 2 formülle emeklilik şartları üzerinde duruluyor. Hükümetten daha önce 25 yıl evli kalan kadınlar için emeklilik mümkün açıklamaları gelmişti. Bu açıklamanın detayları belli olmaya başladı.

Bu kapsamda gelen bilgilere göre çalışarak emeklilik şartlarını tamamlamak yerine emekli olmak için prim ödeyerek de gerekli şartları tamamlayabilirsiniz. Ev hanımlarının en sık tercih ettiği yöntemlerden biri olan bu formül emekli maaşının bağlanması için hangi şartları içeriyor? İşte konuya ilişkin tüm detaylar…

SGK'dan açıklama geldi! Çalışma mevzuatımızda vatandaşların emekliliği için bazı şartları tamamlamış olması gerekiyor. Belirli bir süre sigortalı bir işte çalışmak ile emekli olunabildiği gibi isteğe bağlı prim sistemi ile de dışarıdan prim ödemesi yaparak emekli olabilmek mümkün. SGK'ya başvuru tarihi prim ve sigorta şartı ile isteğe bağlı sigorta sistemine prim ödemesi yapan vatandaşlarımız rahatlıkla emeklilik imkanı elde edebiliyorlar. Ayrıca 2022 yılında mecliste görüşülen bir konu haline gelen ev hanımları için sunulan yasa tasarısında bazı detaylar ortaya çıktı.

İsteğe Bağlı Sigortalılık İle Emekli Olabilirsiniz

İlk kez isteğe bağlı olarak sigortalı olmak isteyen vatandaşlara sosyal sigorta işlemleri yönetmeliği dahilinde bulunan isteğe bağlı sigorta giriş bildirgesi oluşturularak ikametgahlarının bulunduğu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine ya da sosyal güvenlik merkezlerine gidip başvuru gerçekleştirmeleri gerekmektedir. e-devlet sistemi üzerinden de dışarıdan prim ödemek için başvuru yapılabilir. İsteğe bağlı sigortalı olmak isteyen vatandaşların talep dilekçesi ile emeklilik için ödeme yapabilmesi de mümkündür.

İsteğe Bağlı Sigorta Primi Ne Kadar?

SGK'dan dışarıdan prim ödeyerek emeklilik açıklandığından bu yana pek çok vatandaşımız özellikle de ev hanımları prim ödemesinin kaç TL olduğunu araştırıyor.İsteğe bağlı sigorta primi gelen bilgilere göre prime esas günlük kazanç alt sınırı ile üst sınırı arasında kalmak kaydıyla sigortalı tarafından beyan edilmiş günlük kazanç tutarına göre netleşmektedir.Sigorta primi prime esas kazancının alt sınırı ve üst sınırı arasında sigortalının belirlenen prime esas aylık kazancının %32'si kadardır. Bunun %20'si malullük yaşlılık ölüm sigortalının primi, %12'si ise genel sağlık sigortası için oluşturulmuş primdir.Bu durumda 2022 yılı için günlük kazanç alt sınırı beyanında bulunan bir isteğe bağlı sigortalının ödeyecek olduğu aylık prim tutarı 1.601 TL 28 kuruştur.

Aya ait olan prim tutarı 12 aylık süre içerisinde ödenmediğinde sigortalıya prim ödemesi yapılmayan ay için sigortalılık hizmetleri sağlanmıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.