Emekli Olma Yaşını Beklemeden Emekli Olmak Mümkün!

Emekli Olma Yaşını Beklemeden Emekli Olmak Mümkün!

Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasası ile alakalı çalışmalar devam ediyor. Emekliler prim, yaş ve yıl hesaplamaları ile emekli olmayı bekliyor. 3600 ile emekliliğini doldurmak bu yollardan biriyken bazı durumlarda çalışanlara erken emeklilik seçeneği sunuluyor. Peki, erken emekli olmak için gerekli olan koşullar neler?

Emekli olmayı bekleyen milyonlarca kişinin beklediği EYT yasasında gözler aralık ayına çevrildi. EYT hakkında son dakika gelişmeleri yakından takip edilirken staj girişi ve masadaki formüller konusunda tartışmalar gündemdeki yerini koruyor. Emekli olmak isteyen çalışanlar, yasa gereği belirli bir gün kadar prim ödemeleri ve belirli bir yaşı doldurmaları gerekiyor. Sigorta başlangıcından sonra erkekler için 25, kadınlar için ise 20 senenin doldurulması ile emeklilik hakkı doğuyor. Bu kapsamda prim, yaş ve sigortalılık gününü doldurma gibi koşulları tamamlayan kişiler emekli olabilirken bazı durumlarda bu süreler kısaltılarak farklı emeklilik seçenekleri oluşabiliyor.

Erken Emeklilik Fırsatı

8 Eylül 1999’dan önce sigorta girişi olanlar 3600 günle 15 sene sigortalı olma günü tamamladıklarında yaş koşulundan emekli olma hakkı kazanıyor. Eylül 1999 ve öncesi sigorta başlangıcına sahip olanlar 15 yıllık hizmet süresi ve 3600 prim gününü tamamladığında emekliliğe hak kazanan çalışan kıdem tazminatını talep ederek işten ayrılabilir.

Mayıs 2002 tarihinde 15 senelik sigortalılık süresini dolduran kadın çalışan 50, erkek çalışan da 55 yaşında emekli aylığına hak kazanıyor. 3600 gün malullük, ölüm ve yaşlılık sigortaları primi ödeyenler istekleri halinde emekli olabiliyor.

İhbar Süresine Uymak Zorunlu Mu?

Belirsiz süreli iş sözleşmelerinin işçi tarafından feshinde belirtilen haklı nedenlerden herhangi biri sebebi ile işten ayrılan ihbar süresine uymak zorunda değil.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.