Hükümet Düğmeye Bastı: Yeni Torba Yasa, emekli, memur, esnaf, işçi, ev hanımlarına tek tek müjde geldi

Hükümet Düğmeye Bastı: Yeni Torba Yasa, emekli, memur, esnaf, işçi, ev hanımlarına tek tek müjde geldi

"Yeni Torba Yasa çıktı mı son dakika?" sorusu sık sık gündeme geliyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) gelmesi beklenen yeni torba yasa, milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren düzenlemeler içeriyor. Emekliye zam düzenlemesi, esnafa Bağ-Kur prim avantajı, ev kadınlarının erken emekliliği gibi birçok konunun yasada yer alması bekleniyor. İşte yeni Torba Yasa içeriği ve maddeleri...

2.Torba Yasa maddeleri tek tek netleşiyor! Yeni Torba Yasa, emekli, memur, işçi, ev hanımı ve gençler arasında büyük bir merakla bekleniyor. Bu kapsamlı yasa, ekonomi gündemine önemli bir hareketlilik getirecek. Peki, 2.Torba Yasa maddeleri neler, son durum ne?

TORBA YASA GELİYOR!

Kasım ayının ilk Kabine Toplantısı, Başkan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında bugün saat 15:00'te toplanacak. Toplantının ana gündem maddeleri arasında Orta Doğu'da yaşanan gerilimler ve ekonomi yer alacak.

Ekonomi gündeminde, asgari ücret belirleme süreci, emekli ve memur zammı, enflasyonla mücadele kapsamında atılacak yeni adımlar ele alınacak.Başkan Erdoğan'ın toplantı sonrasında akşam saatlerinde alınan kararlar hakkında bir açıklama yapması bekleniyor.

Öte yandan, AK Parti ise enflasyonla ve fahiş fiyatlarla mücadele başta olmak üzere yeni torba yasa hazırlıklarına başladı. Bu kapsamda yapılacak düzenlemelerle ilgili detaylar, toplantı sonrasında kamuoyuyla paylaşılacak. Kasım ayındaki Kabine Toplantısı, ülkenin önemli gündem maddelerine ışık tutacak.

EMEKLİLERE İKİLİ FORMÜL

Yaklaşık 17 milyon emeklinin maaşı Ocak ayında enflasyon verilerinin belli olmasıyla birlikte artırılacak. SSK ve Bağ-Kur emeklileri 6 aylık enflasyon oranı kadar zam alırken memurlar ve memur emeklileri ise yüzde 15 toplu sözleşme artışı ve enflasyon farkı bekliyor.

6 aylık enflasyonun, OVP'deki yüzde 65 oranındaki yıl sonu oranına göre yüzde 38 civarında çıkması bekleniyor. Buna göre SSK ve BağKur emeklilerinin enflasyon artışı yüzde 38 memur emeklilerinin ise yüzde 49 civarında olacak.

Ancak buna ilaveten çıkartılacak yasa ile bir refah payı eklenmesi ve artış oranının yüzde 50'yi bulması bekleniyor. Bunların dışında yapılacak düzenleme için iki formül bulunuyor.

Birincisi kök maaşı taban maaşın altında olan emekliler için kademeli bir seyyanen artış yapılması. İkincisi ise 7.500 TL olan taban maaşın 10 bin lira ve üzerine çıkartılması.

EV KADINLARINA EMEKLİLİK YOLU

Torba yasada olması beklenen bir başka düzenleme ise ev kadınlarına yapılacak sosyal güvence desteği ve emeklilik yolunun açılması.

Aile ve Gençlik Bankası'nın kurulması ile birlikte devreye alınacak destek isteğe bağlı sigorta primlerinin üçte birini oluşturuyor. Mevcut asgari ücrete göre bu miktar da aylık 1.430 lirayı buluyor.

Yine çocuk sayısına göre annelere ve ev kadınlarına yıpranma benzeri bir erken emeklilik imkanını verilmesi de gündemde.

MEMURLARA EK GÖSTERGE

Birinci dereceye gelen memurların ek göstergesinin 3600'e çıkartılması da torba yasada olması beklenen düzenlemeler arasında.

Böylece memurların emekli maaşlarında 3 bin liraya kadar ikramiyelerinde ise 85 bin lirayı bulacak artışlar meydana gelebilecek.

Yasanın yürürlüğe girmesinden sonra birinci dereceye çıkacak memurlar 3600 ek göstergeye otomatik olarak kavuşacak.

ESNAFA ERKEN EMEKLİLİK

Yaklaşık 1 milyon küçük esnafı ilgilendiren Bağ-Kur prim indirimi de bu torba yasaya yetişecek konular arasında. Şu anda 9 bin gün yani 254 yıl prim ödemesi gereken esnaf bu yasadan sonra 7200 gün ile emekli olabilecek. Böylece 1800 gün yani 5 yıllık bir erken emeklilik avantajı yakalamış olacak.

Yasada bir değişiklik olmaz ise şu anda bu yasadan sadece Esnaf ve Sanatkarlar Odası'na bağlı olan ve basit usulde vergilendirilen küçü esnaf yararlanacak.

TAŞERONLAR BEKLİYOR

Torba yasadan kadro bekleyen bir kesim ise taşeron işçiler. Daha önceki kadro çalışmalarından faydalanamayan yaklaşık 100 bin taşeron işçi için yeni bir kadro yolu açılabilir.

YENİ EVLENENLERE KREDİ MECLİS'TE

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen Aile ve Gençlik Fonu Kurulması Hakkında Kanun Teklifi ile evlenecek çiftlere 2 yıl geri ödemesiz, faizsiz 150 bin lira kredi verilecek. Pilot uygulama depremin yaşandığı illerde başlayacak.

2 yıl ödemesiz, 4 yılda ödeme şartıyla evlenecek çiftlere kredi verilmesini de içeren Aile ve Gençlik Fonu Kurulması Hakkında Kanun Teklifi'nin birinci bölümünde yer alan 4 madde, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda kabul edildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.