SGK’dan Erken Emeklilik Müjdesi!

SGK’dan Erken Emeklilik Müjdesi!

10 seneden fazla sigortalı çalışan kişilere SGK’dan müjde geldi. Erken emekli olma şansına sahip olabilirler. Yazılı dilekçe ile emeklilik koşullarının tamamını sağlayan çalışanlar emekli olabilirler. Peki gerekli olan şartlar nelerdir? İşte detaylar:

10 sene sigortalı çalışan kişiler belirli koşullar ile emeklilik maaşını daha erken sürede alabiliyor. Çalışma hayatına devam eden pek çok kişi gün sayıyor ve emeklilik zamanını bekliyor. Kanuna göre emekliliğe geçişte 3 temel şart göz önünde bulundurulmaktadır. Maaş ödemesi için en önemli koşullar; sigorta primi, yaş ve sigorta başlangıç tarihidir. Fakat, belirli şartlar altında, insanlar erken emeklilik hakkına sahip olabilirler.

Üç şarta uyulursa, başvuru formunu göndererek emeklilik tarihi öğrenilebilecek. Bazı durumlarda çalışanın emeklilik hakkı vardır. 10 yıl sigortalılık hizmeti ve 1.800 maaş günü olan kişiler bir şarta hak kazanırlar. Bu hak, iş gücünü bir ölçüde kaybetmiş olan kişiler için geçerli olmaktadır. Kurumdan başvuru talep etmeniz yeterlidir. Ayrıca doğum ve askerlik gibi bazı durumlarda bu günler kısalabilmektedir.

10 Seneden Fazla Sigortalılar Dikkat!

Malullük aylığı alabilmek için Sağlık Kuruluna göre engelli sayılan sigortalıların en az on sene boyunca sigortalı olmak ve toplam 1800 gün uzun vadeli sigorta primi ödemek, başkasının sürekli bakıma muhtaç özürlü olduğunun tespit edilmesi halinde 1800 gün maluliyet, aile sigortası ve yaşlılık sigortası primi istenmeden bildirilir.

Kendi hesabına ve serbest çalışanlar, hizmet akdi ne olursa olsun, genel sağlık sigortası primleri dahil kuruma olan ödemeye dayalı borçlarından ve kendi sigortalarından ortaya çıkan sigorta primlerine sahip değildir.

Nasıl Yararlanılır?

Sigortalının ya da sigortacının işvereni, maluliyeti tespit etmek için ilçe sosyal sigortalar dairesine ya da sigortalının ait olduğu en yakın ilçe sosyal sigortalar dairesine ya da sosyal sigorta merkezine yazılı bir şekilde başvurmak zorundadır.

Yazılı talep sonrasında kişi, yetkili olan sağlık kuruluşlarına işlem yapılmak üzere sağlık makamlarına yönlendirilir. Bu sağlık kurulları tarafından hazırlanan kanunun incelenmesi sonucunda sigortalı kişinin çalışabilme koşullarının hepsini taşıyıp taşımadığına Kurum Sağlık Kurulu karar vermektedir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.