Kahvaltıya Çeşit Olabilecek Haşhaşlı Çörek Tarifi

Kahvaltıya Çeşit Olabilecek Haşhaşlı Çörek Tarifi

Kahvaltılarınızda hem değişik hem de lezzetli bir çeşit arıyorsanız haşhaşlı çöreği deneyebilirsiniz. Haşhaş oldukça sevilen bir tattır. Haşhaşın çörek olarak ortaya çıkması bu hamur işine ilgiyi artırıyor. Haşhaşlı çörek kıyır kıyır ve yumuşacık dokusuyla yedikçe yedirten bir lezzettir.

Kahvaltıda çay ile birlikte uyum içinde tüketilebilir. Dolayısıyla kahvaltıyı lezzet ve görsel olarak zenginleştiren bir çeşittir. Bu enfes tarife kahvaltılarınızda yer vererek güne güzel bir şekilde başlayabilirsiniz.

Haşhaşlı Çörek Tarifinin Malzemeleri

  • 7 su bardağı un,
  • Yarım paket yaş maya ya da 1 yemek kaşığı kuru maya,
  • 1 su bardağı ılık su (maya için),
  • 1 tatlı kaşığı şeker,
  • 2,5 su bardağı ılık su,
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz.

İç Harcı İçin:

  • 2 su bardağı ezilmiş haşhaş,
  • 1 su bardağı sıvı yağ,
  • Dilerseniz haşhaşın içerisine 1 su bardağı dövülmüş ceviz de ilave edebilirsiniz.

Üzeri İçin:

  • 1 adet yumurta

Haşhaşlı Çörek Tarifinin Hazırlanması

İlk olarak hamur mayalanmaya bırakılır. Geniş bir kabın içine un alınır, ortası havuz gibi açılır. Açılan havuza maya, şeker ve ılık su katılır ve beş dakika kadar bekletilir. Ardından tuz eklenerek hamur yoğrulmaya başlanır. Yavaş biçimde ılık su ilave edilerek hamur yumuşak bir kıvam alıncaya dek yoğrulmaya devam edilir.

Hamurun üzeri streç film ile örtülerek bir saat kadar bekletilir. İç harcı hazırlamak için bir kapta haşhaş, yağ ve ceviz karıştırılır. Haşhaşlı çöreğe şekil verilir. Hamur mayalandıktan sonra hamur yağlanmış tezgâha alınarak dört eşit parçaya ayrılır. Hamurlar el ile genişletilerek üzerine haşhaş dökülür. Sonra bütün parçalar aynı biçimde aralarına haşhaş koyularak üst üste yerleştirilir.

Daha sonra hamur bıçak ile 4 cm’lik şeritler halinde kesilerek kendi etrafında bükülür ve tepsiye dizilir. Çörekler pişirilmek üzere hazırdır. Fırına koymadan önce çörekler istenildiği boyda kesilir ve üzerine yumurta sarısı sürülür. Son olarak çörekler önceden ısıtılmış olan 180 derece fırında altı ve üstü kızarana kadar pişirilir. Haşhaşlı çörekler ilk sıcaklığı geçtikten hemen sonra servis edilebilir.

Haşhaşlı Çörek Tarifinin Püf Noktaları

Haşhaşlı çörek yapımında bazı püf noktalar vardır. Öncelikle hamurun yumuşak olması önemlidir. Hamur elle yapışır bir kıvamda olmalıdır. Çörekleri şekillendirdikten sonra mayalanması için bekletmeye ve fırınlamadan önce kesmeye dikkat edilmelidir. Pişen çörekler temiz bir örtünün üzerine ters çevrilerek tepsiden çıkartılmalı ve üzeri tekrar temiz bir bez ile örtülmelidir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.