16,5 Milyon emekliye müjde: Yapılacak zammı kuruşu kuruşuna açıkladı

16,5 Milyon emekliye müjde: Yapılacak zammı kuruşu kuruşuna açıkladı

Yeni asgari ücret 17 bin 2 TL olarak açıklanmasının ardından, tüm gözler emekli maaşlarına çevrildi. SGK Uzmanı Özgür Erdursun, emekli maaşına yapılacak zammı kuruşu kuruşuna açıkladı. Emekli maaşı ne kadar olacak? İşte detaylar…

Geçtiğimiz günlerde yeni asgari ücretin 17 bin 2 TL olarak açıklanmasıyla birlikte, milyonlarca çalışanın merakı son bulurken bazıları bu ücretten memnun kalırken, bazıları da fazlasıyla yetersiz buluyordu.

SIRA EMEKLİDE

Asgari ücretin açıklanmasının ardından, birçok emeklinin gözü ise kendilerine verilecek olan zamdaydı. Birçok uzman, emekli maaşlarına ilişkin tahminlerini açıkladı.

SGK uzmanı Özgür Erdursun, Sözcü TV’de yaptığı açıklamalarında, emekli maaşlarına ilişkin tahminin yanı sıra, geçmişte yapılan bir değişikliğe dikkatleri çekti.

"EMEKLİ AYLIĞI HESAPLAMA SİSTEMİ DEĞİŞTİ"

Erdursun, Türkiye’de 2000 ve 2008 yılındaki emekli aylığı hesaplama sisteminin değişmemesi vaziyetinde emekli net ücretinin 15 bin TL olacağını açıkladı.

Erdursun bunun üzerine yaptığı hesaplamada, “Ocak ayında da yüzde 38'lik bir enflasyon oluşacak ve enflasyon farkı verilecek. Bu enflasyon farkıyla beraber emekli aylığı 20 bin 700 TL civarına gelecekti... Bunun böyle olmaması için 2000 ve 2008 yılında bazı yasal değişiklik yapıldı. Çalışanların emekli maaşını hesaplama sistemi değişti. Değişen bu sistemin sonuçlarının olumlu olmadığını şu anda emekli olan kişiler artık cebine giren parayla hissediyor.” ifadelerini kullandı.

“ENFLASYON İLE ÜCRETLER EŞLEŞMİYOR”

Erdursun, şu anda 7 bin 500 olan kök maaşa yüzde 50 oranında artış yapılıp 11 bin 250 TL’ye tamamlayacaklarını söyledi. Her şeyin fiyatı güncellenirken emekli aylıkları güncellenmediğine dikkat çeken Erdursun, nedenini de çarşı pazarda her şeyin fiyatının yükseldiğini söyledi. Erdursun, “Bu fiyat yükselişleri enflasyon ile eşleşmiyorsa demek ki düşük açıklanıyor.” açıklamasında bulundu.

"TEMMUZ’DA ZAM OLUR"

Düşük kök maaşı olan 5 bin TL’nin üzerine 8 bin TL seyyanen artış ve yüzde 38 enflasyon farkı yapılırsa en düşük emekli aylığı 17 bin 900 TL civarında olacağını söyleyen Erdursun, Türkiye'de 2004 yılına kadar en düşük emekli aylığının hep Asgari ücretin üstünde olduğunu ifade etti. Erdursun, “2000 ve 2008 yılında emekli aylık sistemi değişmeseydi bu 8 bin TL’ye gerek olmayacaktı. O zaman 20 bin 700 TL olacaktı. Geçmişin üzerine bir sünger çekilemez.” ifadelerini kullandı.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI

Erdursun, Asgari ücretin iş verene maliyetinin 30 bin TL’ye kadar ulaşacağını ve Temmuz ayında da asgari ücrete zam geleceğini açıkladı. Erdursun, “Temmuz ayına geldiğimiz zaman çalışanların baskısı olur ve en azından bir 20 bin TL’ye bağlanır.” açıklamalarında bulundu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.