16,5 Milyon emekliye sabah saatlerinde zam müjdesi geldi! 2024 en düşük maaş ne kadar olacak, kaç TL?

16,5 Milyon emekliye sabah saatlerinde zam müjdesi geldi! 2024 en düşük maaş ne kadar olacak, kaç TL?

Emekli maaşı hesaplama işlemleri başladı. Son 1 verinin kaldığı 2024 Ocak zammı için milyonlarca emekli ve memur gelişmelere odaklanmış durumda. Yılda iki kez zam alan vatandaşlar ocakta emekli zammı ne kadar olacak merak ediliyor. Öte yandan aralık enflasyonunun açıklanacağı tarih de belli oldu. Kök maaş düzenlemesi ve refah payı üzerinde tahminler masada. Peki, emekli maaşı zammı ne zaman açıkla

Emekli zammı son dakika haberleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları ile takip ediliyor. Maaş artışında nefesler tutuldu. Açıklanacak son veri öncesi Merkez Bankası beklentisi anketinin sonuçları belli oldu. SSK, Bağkur en düşük emekli maaşı ne kadar olacak en çok araştırılanlar arasında yer alıyor. İşte, emekli zammı 2024 Ocak tablosu...

EMEKLİ MAAŞ ZAMMINDA GERİ SAYIM!

6 aylık enflasyon oranına göre uygulanan emekli zammı için çalışmalar son adımda. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı ortaklığında yürütülen çalışmalar ile refah payı için de hazırlıklar tam gaz devam ediyor.

5 verinin netleştiği enflasyonda yılsonu beklentisi de belli oldu. Son enflasyona göre hesaplar çıkarıldı. İşte, emekli zammı tablosu ve son gelişmeler:

CEVDET YILMAZ'DAN EMEKLİ ZAMMI AÇIKLAMASI!

Ankara'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, emeklilerle ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:

''Ödenen primle alınan ücret arasında denge olması gerekiyor. Sürdürülebilirlik açısından bu önemli. 3-4 çalışanın 1 emeklinin maaşını karşılaması gerekiyor. Ancak Türkiye'de durum böyle değil.

EYT, henüz bitmiş bir süreç değil. 2 milyon insan emekli oldu ama daha YEYT ile emekli olacak 3 milyon kişi var. Bu durum, sosyal güvenlik sistemi içinde ciddi baskı oluşturdu. Sosyal güvenlik sistemine her yıl 1 trilyon liraya yakın kaynağı transfer ediyoruz.

Emekli maaşlarında reel olarak ciddi artışlar oldu. Ancak son dönemdeki enflasyon, emekli maaşında da tartışma yarattı.

Yılsonunda memur zammının ne olacağı toplu sözleşmeyle belli. Memurun zammı, memur emeklisine de yansıyacak. İşçi emeklileri biraz daha az alıyor normalde. Orayı dengelemek gerekiyor gibi bir durum var. 7 bin 500 lira altındaki maaşlar için bütçe imkanlarını zorlayarak elimizden geleni yapacağız. Ama bunu yaparken depremi unutmamak lazım, enflasyonla mücadeleyi unutmamak lazım.''

KASIM AYI ENFLASYONU AÇIKLANDI!

TÜİK tarafından her ay açıklanan enflasyon rakamlarının 6 ay birikmesiyle ortaya çıkan zam oranı için son veri bekleniyor. Kasım enflasyonuyla birlikte 5 veri tamamlanırken maaş tabloları da güncellendi.

Son olarak kasım ayı enflasyonu açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamaya göre enflasyon kasım ayında aylık bazda yüzde 3,28 artarken, yıllık bazda ise enflasyon yüzde 61,98 oldu.

SON ENFLASYONA GÖRE ZAM ORANI ORTAYA ÇIKTI!

Kasım enflasyonu ile birlikte refah payı hariç 5 aylık emekli zammı yüzde 33,66 oldu. Memurlar içinse bu oran yüzde 45 seviyesinde bulunuyor.

TCMB BEKLENTİSİ YÜZDE 65,39!

Merkez Bankası Aralık ayı Piyasa Katılımcıları Anketi yayımlandı. Buna göre yılsonu enflasyon beklentisi yüzde 65,39!

TCMB tarafından açıklanan son enflasyon raporuna göre 6 aylık enflasyon beklentisi yüzde 38,08.

EMEKLİ ZAMMI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

6 aylık enflasyonla ortaya çıkacak emekli ve memur zammı için son veri bekleniyor. Ocak ayının ilk haftası belli olacak son enflasyonun ardından resmi açıklama refah payı ile birlikte gelecek.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Temmuz ayında 7500 TL olan en düşük emekli maaşının ocak zammıyla 10.000-11.500 TL arasında bir seviyeye çıkması öngörülüyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum