48-49-50-52 yaşında emekli olacak! Bu kişilere emeklilik hakkı ÇIKTI! 3500-3600-4000-4500 prim ile 2000 sonrası emeklilik TABLOSU

48-49-50-52 yaşında emekli olacak! Bu kişilere emeklilik hakkı ÇIKTI! 3500-3600-4000-4500 prim ile 2000 sonrası emeklilik TABLOSU

Türkiye'de emeklilik, belirli prim ödeme ve hizmet yılı şartlarına bağlı olarak gerçekleşen bir süreçtir. EYT'liler, emeklilik için gereken diğer şartları sağlamalarına rağmen prim şartı nedeniyle emeklilik hakkını kaçırabilirler. Bunun için mevcutta 8 formül bulunuyor. Bu formüller, bireylerin emeklilik yaşını beklemeksizin belirli şartları yerine getirerek emekli olmalarına olanak tanıyor. İşte

Ülkemizde emeklilik şartları, cinsiyet ve sigortalılık süresine göre değişiklik gösteriyor. Erkekler için 25 yıl, kadınlar için ise 20 yıl sigortalılık süresi öne çıkıyor. Ancak, emeklilik hakkını kazanmak için sadece sigortalılık süresi yeterli değil. İşte emeklilik tarihini öne çekmek isteyenler için yasalarımızda bulunan 8 temel imkan...

Türkiye'de çalışan milyonlarca vatandaşın en büyük hayali emekli olup düzenli bir gelire sahip olmak. Çalışanlar ne zaman emekli olacaklarını merak ederken, bunu öne çekmenin formüllerini de arıyor. Yasalarımızda emeklilik tarihini öne çekmek için bazı imkanlar da bulunuyor. Bunları 8 başlıkta toplamak mümkün.

1. ÇOCUKLAR AVANTAJ: Kadın çalışanlar için çocukları üzerinden prim kazanma imkanı bulunuyor. Bu imkan 3 çocuğa kadar borçlanma ile 2160 gün, yani 6 yıl kazandırıyor. Böylece yaşı ve yılı dolmuş bir anne 3 çocuğu varsa 6 yıl erken emekli olabiliyor.

2. ASKERLİK ÖNE ÇEKER: Sigortalı olmadan önce yapılan askerlik için borçlanılması, sigorta giriş tarihini borçlanılan gün kadar geriye çekiyor. Böylece en az 1 yaş önce emeklilik imkanı bulunuyor. Hatta bu imkan sayesinde 8 Eylül 1999 sonrasında sigortalı olmasına rağmen borçlanarak EYT'den emekli olan çok sayıda sigortalı da bulunuyor.

3. ON YIL PRİM YETİYOR: Kısmi emeklilik de denilen yöntemde ise 15 yıl ve 3600 günü dolduranlar daha fazla çalışmadan emekli olabiliyor. Burada ise yaş şartı kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 yaşa kadar çıkıyor. Bu imkan 9 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlar için geçerli. Sonrası için ise prim 4500'e, yıl şartı 25'e çıkıyor.

4. YÜZDE 60 RAPOR YETER: Çalışırken iş yapabilme gücünü en az yüzde 60 kaybedenler sağlık raporu alarak malulen emekli olabiliyor. En az 1800 gün prim yeterli oluyor. Yaş şartı aranmıyor.

5. VERGİ İNDİRİMİ YAŞI KALDIRIR: Engelliler en az yüzde 40 engellilik ile vergi indirimi aldıklarında yaş şartına bakılmadan 15 yıl 3 bin 600 günden başlayarak işe giriş tarihlerine göre 18 yıl 4680 güne kadar süreyle emekli olabiliyor.

6. YIPRANAN KAZANIR: Ağır işlerde çalışanlar, madenciler, gazeteciler, gemi adamları gibi mesleklerde çalışanlar sigortalılık sürelerine belli oranda gün eklenerek ve işe girişi geriye çekerek emeklilik imkanına kavuşuyor.

7. ANNEYE PRİM VAR: Başkasının bakımına muhtaç derecede engelli çocuğu bulunan annelerin de 1 Ekim 2008 sonrası primlerinin dörtte biri toplam primlerine ekleniyor. Bu süre yaş şartından da düşülüyor.

8. GURBETÇİYE AVANTAJ: Yurtdışında yaşayan ve çalışan vatandaşlarımız bu süreleri satın alarak Türkiye'de çalışmadan emeklilik hakkına kavuşuyor.

Erkek sigortalılar yurtdışında 18 yaşından sonra çalıştıkları süreleri kadınlar ise 18 yaşından sonraki süreleri satın alabiliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.