Emekli Olmak İsteyenlere Müjde Geldi! 1800-3.600-4200-5000 Prim İle 2000 Sonrası Sigortalılar Emekli Olabilecek...

Emekli Olmak İsteyenlere Müjde Geldi! 1800-3.600-4200-5000 Prim İle 2000 Sonrası Sigortalılar Emekli Olabilecek...

EYT yasasından yararlanamayacaklar için erken emeklilik avantajları araştırılmaya başlandı. Bilindiği üzere Türkiye’de SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı sistemleri üzerinden emeklilik sağlanıyor. Öte yandan mevcut koşulların dışında on senede yaş koşulu olmadan emeklilik hakkı da bulunuyor. Peki, kimler az prim ve yılla erken emekli olacak? İşte detaylar.

Erken emeklilik yolları arama motorlarında sorgulanıyor. 10-15 yıl sigortası olan anında emekli olma şansına sahip. 1800-3600 gününüz dolduğu an istisnai durumlarda normal süreden daha erken emekli olma imkanı var. Çalışanların emekli olabilmeleri için belli bir süre sigortalı olma, belirlenen yaşa yetişme ve prim günü ödeme şartları aranıyor. Ancak bazı durumlarda bu şartlar geriye çekilebiliyor. Peki, kimler erken emekli olacak? İşte detaylar...

Bazı kişiler EYT'li olmasa da 2-4-6 sene erken emekli olma şansına sahip olabiliyor. İşte erken yaşta emekli olma şartları... Çalışma hayatına idame eden tüm vatandaşların en büyük hayali emekli olup maaşlarına kavuşmak. Bu süreçlerde ne zaman emekli olacaklarını ve ne kadar maaş alacaklarını merak eden bireyler borçlanma yolu ile daha erken emekli olabiliyor. Peki, erken emekli olmak için neler yapılmalıdır?

Erken emeklilik şartları çalışan kişilerin en çok merak ettiği sorular arasında bulunuyor. Milyonlarca çalışan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) erken emeklilik koşulları hakkında bilgi almak istiyor. Bazı sağlık durumlarının tespiti halinde de vatandaşlara bu hak verilirken kadınlarda çocuk, erkeklerde askerlik vazifesi emeklilik tarihini öne çekiyor. Anneler her bir çocuk için 2 yıl kazanıyor. Bu sayede bir kadın 6 yıla kadar erken emeklilik kazanabiliyor. Bu şartların hepsini merak edenler için yazımızda derliyoruz.

51'den 58 yaşa erken emeklilik şartlarını 3 maddeyle duyurdular. Emeklilik için gün sayanlar için bazı şartlarda hemen maaş bağlanma imkanı sunuluyor. Böylece kadın ve erkekler daha erken tarihte maaşa kavuşma imkanına sahip olabiliyor. Annelik durumu, askerlik ve sağlık nedenlerinden ötürü pek çok kişi beklenen tarihten daha önce maaşını alma şansı sağlıyor.

ÜÇ MADDEDE DUYURDULAR

Erkeklerde askerlik hizmeti ve kadınlarda doğum emeklilik tarihini öne çekiyor. Anneler her bir çocuk için 2 yıl kazanıyor. Öte yandan malulen emekli olma hakkı da bulunuyor.

KADINLARA 6 YIL KAZANDIRIYOR

Kadın çalışanların bir çoğu doğum yaptıktan sonra çocuklarının bakımı için iş hayatından uzak kalıyor. Böylece hem emeklilikleri gecikiyor hem de prim gün sayıları azalıyor. Bu mağduriyeti gidermek için yasalarımız kadınlar için doğum borçlanması hakkı tanıyor. Anneler bu sayede 3 çocuğa kadar borçlanarak prim kazanabiliyor. Özellikle 1 çocuk için 2 yıllık prim kazanılması ile 6 yıllık avantaj da elde ediliyor.

ASKERLİK BORÇLANMASI YAPILABİLİR

Askerlik sigorta başlangıç tarihinden önce yapıldıysa sigorta başlangıç tarihi öne çekilir. Borçlanan kişinin prim ödeme gün sayısını artırır. Emekli olmak için gereken sigortalılık süresi, yaş şartını sağlayan ancak çalıştığı günler emekli olmasına yetmeyen askerlik borçlanması ile emekli olabilir. Örneğin emekli olmasına 5 ay kalan bir erkek sigortalı, 5 aylık bu süreyi borçlanarak emekliliğe hak kazanabilir. İlk kez sigortalı olduğu tarihten sonra askerlik borçlanması olanlarda emeklilik öne çekilmez.

8 YIL ERKEN EMEKLİLİK BOMBASI

Erken emeklilik fırsatlarından yararlanarak vatandaşlara 8 sene erken emekli olabilme ayrıcalığına sahip olabilecekler. Konuyla alakalı formüllerin yakın bir vakit dilimi içerisinde geniş standartlar dahilinde vatandaşlara açıklanması bekleniyor. 3600 gün şartıyla vatandaşlar süratli ve basit bir şekilde emekli olabilme avantajına erişmiş olabilecekler.

YIPRANMA PAYI İLE 8 SENE ERKEN EMEKLİLİK

Çalışanlar arasında yıpranma payı olarak adlandırılan fiili hizmet zamanı zammı ile riskli işlerde çalışan vatandaşlara erken emeklilik hakkı veriliyor. Söz hususu yıpranma payı arsenik, kurşun işlerinde çalışanlara ve polislere verilmesinin yanı sıra aynı vakitte milletvekili ve basın çalışanları gibi değişik gruplara da verilebiliyor. Bu hak yardımıyla birtakım meslek gruplarına 8 yıl erken emeklilik hakkı veriliyor.

ERKEN EMEKLİLİK HANGİ MESLEKLERDE VAR?

Madencilik ve yeraltı işlerinde çalışan kişilere 180 gün, Cıva üretimi işleri, Demir ve Çelik fabrikaları, Asit üretimi yapan fabrika ve atölyelerde, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Radyoaktif işler, Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet-Polis-Mit çalışanları, Ceza infaz kurumlarında çalışanlar, Basın ve gazetecilik işleri, TRT'de haber hizmetinde çalışanlar, TBMM yasama organı üyeleri, Cumhurbaşkanlığı yardımcıları ve bakanlar için 90 gün, Kurşun ve arsenik işleri, Su altında çalışmayı gerektiren işler, Alüminyum fabrikaları, Döküm fabrikaları, Çimento fabrikaları, Cam fabrika ve atölyeleri, Kok fabrikaları, Termik santraller, İtfaiye ve yangın söndürme işleri, İhtiyat pilotları, Diş tabibi, Eczacı, Tabip, Hemşire, Ebe, Hastabakıcı hemşireler, Toplum sağlığı teknisyeni olarak çalışan vatandaşlara 60 gün ek gün adedi eklenmektedir. 10 YIL

ÇALIŞANA EMEKLİLİK MÜJDESİ

Söz hususu listede yer alan meslek sahiplerine çalıştıkları gün sayısına ek olarak yıpranma payı adı altında ek ediliyor. Bu sayede bu meslekleri yapan vatandaşlar daha az sürede çalışarak daha erken sürede emekli oluyorlar.

YÜZDE 60 RAPOR ŞARTI

3600 günden daha az primle emekliliğe ise 'malulen (sağlık sebebiyle) emeklilik' deniyor. Malulen emekli olabilmek için gerekli ilk ve en önemli şart, çalışma gücünde en az yüzde 60 kayıp olduğuna dair sağlık kurulu raporu. Bu raporun alınabilmesi için kişilerin bulundukları il veya ilçedeki SGK merkezlerine başvurmaları ve yetkili hastanelere sevk edilmeleri gerekiyor. Yani SGK'nın sevki şart! Her engelli, malul sayılmıyor çünkü burada belirleyici olan işgücü kaybının yüzde 60 ve yukarı (başkasının bakımına muhtaç derecesinde malul) olması.

ORGAN NAKİLLERİ

Organ nakli (böbrek, karaciğer, akciğer, kalp gibi) olanlar da malul salıyor. SGK, hangi organ nakli veya sağlık sorunu sonucunda malul olunacağını tahmin edebiliyor. Bu nedenle malulen emekli olan kişiye '2 yıl sonra muayeneye gel' diyebiliyor. Bu muayenede işgücü kaybı yüzde 60'ın altında tespit edilirse maaş kesiliyor.

AYLIK BAĞLANABİLEN HASTALIKLAR HANGİLERİ?

Kanser Epilepsi Demans Beyin tümörleri Parkinson sendromu Serebral palsi Multiple skleroz Zeka gerilikleri (IQ 50 ve altı) Şizofreni Bipolar bozukluk Görme azlığı Retina kanamaları Yardımsız ayakta durmayı engelleyen denge bozuklukları ile birlikte işitme kaybı Anemi Kol, bacak gibi organ kaybı Behçet hastalığı Gastrointestinal kanamalar Karaciğer sirozu Karaciğer nakli Kalp yetmezliği Kalp kapak hastalıkları Kalp nakli Böbrek nakli Akciğer nakli Tüberküloz AIDS

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.