Erdoğan Müjdeyi Verdi! Çalışanın  Maaşına Dev Destek Verilecek! İşte O Oran...

Erdoğan Müjdeyi Verdi! Çalışanın Maaşına Dev Destek Verilecek! İşte O Oran...

Milyonlarca asgari ücretlinin merakla takip ettiği zam kararıyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Asgari ücret zammı için rekor bir tahmin geldi. İşte bütün ayrıntılar...

Milyonlarca asgari ücretlinin merakla takip ettiği zam kararıyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Asgari ücret zammı için rekor bir tahmin geldi. İşte bütün ayrıntılar...

Milyonların takip ettiği temmuz ayı asgari ücret zammıyla ilgili Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Kurtuluş, "Cumhurbaşkanlığı seçimleri tarihte ilk kez ikinci tura kaldı. Seçimin ikinci tura kalması sebebiyle normalde temmuz döneminde açıklanacak olan bazı ücretlerin bu dönemde açıklanması beklenebilir" dedi.

"BİZİM İÇİN SÜRPRİZ OLMAYACAK"

Milliyet'e konuşan Ahmet Kurtuluş, "İkinci tura girdiğimiz bu dönemde asgari ücretle ilgili beklentiler yüzde 30 artışla 11 bin TL’ler iken, seçimlerde ikinci turun ortaya çıkması dolayısıyla memur zamları ile asgari ücret zammının eşitlenebileceği kanaatindeyiz.

Bu da yüzde 45 artış demek oluyor. Yüzde 45 artışla düşündüğümüzde sayın Cumhurbaşkanının seçime kadar asgari ücreti 12 bin 500 TL olarak açıklaması bizim için sürpriz olmayacaktır" açıklamasında bulundu.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİR?

Çalışanlara işverenler tarafından ödenen minimum maaş tutarı, günlük bazda belirlenir. İşçilerin günlük kazancı hesaplanırken ise temel ihtiyaçlara ilişkin güncel piyasa fiyatları dikkate alınır. Belirlenen bu tutar üzerinden saat başı ücret hesaplaması yapılır.

Ayrıca iş başı, haftalık veya aylık olmak üzere de minimum maaş ödemeleri ayarlanır. İşverenler, çalışanlarına yapılan güncel düzenlemelere bağlı kalarak verilebilecek minimum maaşı ödemekle yükümlüdür.

Çalışanlara yapılan minimum ücret ödemelerinin belirlenmesinde iş kolu ayrımı yapılmaz. Ayrıca yapılan gerekli maaş ayarlamaları sadece 4857 sayılı İş Kanunu’na tabi olan çalışanları kapsamaz.

Bunun yerine her türlü işçinin çalıştığı bütün çalışma kollarını kapsayacak şekilde maaş düzenlemesi yapılır.

Yasal olarak faaliyet gösteren tüm iş alanlarında çalışan bireylere belirlenen asgari maaşın ödenmesi zorunludur.

2023 ASGARİ ÜCRET KAÇ TL’DİR?

Çalışanların merakla beklediği 2023 asgari ücreti, 2022 yılının Aralık ayında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen komisyon tarafından belirlenmiştir.

2023 Ocak tarihinde bir önceki yılın asgari maaş tutarına göre %100, Temmuz 2022’ye göre ise %54 oranında zam yapılmıştır ve asgari ücret 8.506,80 TL olmuştur.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.