SON DAKİKA TBMM'de ONAYLANDI: 5000 liralık çalışan emekli ikramiyesi bu sıralamaya göre verilecek

SON DAKİKA TBMM'de ONAYLANDI: 5000 liralık çalışan emekli ikramiyesi bu sıralamaya göre verilecek

Yaklaşık 4 milyon kişinin beklediği çalışan emekliye 5 bin lira ödemesi için sona gelindi. TBMM Genel Kurulu'nda bütçe maratonu sona ererken çalışan emeklilere 5 bin lira verilmesini içeren 55. maddesi kabul edildi. Peki, emekliye 5 bin lira ödemesi ne zaman yapılacak? İşte detaylar…

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin bütçe maratonu sona ererken Genel Kurul'da 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2022 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi kabul edildi.

Meclis'ten gelen son dakika haberiyle, bir defaya mahsus ödenecek olan çalışan emeklilere yönelik 5 bin lira ikramiye müjdesi duyuruldu.

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmekte olan Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin 55. maddesi, çalışan emeklilere bu ikramiyeyi sağlamak için kabul gördü.

Belirtilen ek ödeme, teklifin yasalaşmasıyla birlikte bu hafta sona ermeden hesaplara aktarılacak. Torba yasanın Resmi Gazete'de 27-28 Aralık tarihlerinde yayımlanarak yasalaşması öngörülüyor. Bu düzenleme sonucunda 4 milyon 680 bin emekliye ikramiye ödemesi yapılacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ikramiyenin Resmi Gazete'de yayımlandıktan hemen sonra en kısa sürede ödeneceğini belirtti.

ÖDEME NE ZAMAN YAPILACAK?

27 Aralık Çarşamba günü Meclis'ten geçip yasalaşması, 28 Aralık'ta Resmi Gazete'de yayımlanması ve SSK, Bağ-Kur, emekli sandığı (4A-4B-4C) ödemelerinin 29 Aralık'ta yapılması bekleniyor.

BAŞVURUYA GEREK YOK

Emekli ikramiyesi, vatandaşların maaş aldıkları banka hesaplarına otomatik olarak yatırılacak ve bunun için ek bir başvuru ya da belge gerekmeyecek.

DUL VE YETİMLER DE İKRAMİYE ALACAK

Ayrıca, vefat etmiş sigortalıların eş ve çocukları da ikramiye ödemelerinden yararlanacak. Ödemeler, hisse oranına göre şu şekilde gerçekleşecek: Yüzde 75 hissesi olanlar 3750 TL, yüzde 50 hissesi olanlar 2500 TL, yüzde 25 hissesi olanlar ise 1250 TL ikramiye alacaklar.

SGK ÖDEME REHBERİ FORMÜL 1:

Meclis, emekli ikramiyesi düzenlemesi sürecini sürdürürken, Bakan Işıkhan'ın SGK'ya yönelik direktifiyle yoğun bir çalışma başlatıldı. Düzenleme, Meclis onayını aldıktan sonra Resmi Gazete'de yayımlandığı anda SGK'nın adım atmasını bekliyor.

Meclis'in çalışma takvimi dikkate alındığında, çalışan emeklilere yönelik ikramiye düzenlemesinin 2023 içinde yasallaşması öngörülüyor. Eğer düzenleme önümüzdeki hafta Meclis'ten geçerse, ödemelerin 31 Aralık'a kadar hesaplara aktarılması planlanıyor. Gerekli hazırlıklar şimdiden yapılmakta. Fakat ödemeler bu tarihe yetişmezse, 5000 TL'lik emekli ikramiyesi 15 Ocak 2024 öncesindeki haftalarda hesaplara yatırılacak.

SGK ÖDEME REHBERİ FORMÜL 2:

Meclis sürecindeki yoğunluk ve ödeme takvimindeki sıkışıklık nedeniyle, ödemelerin 15 Ocak 2024'ten önce gerçekleştirilememesi durumunda, çalışan emeklilere yönelik ikramiye emekli maaşlarıyla birlikte verilecek. Ancak, bu durumun gerçekleşme ihtimali düşük olarak görülüyor.

Yedek ödeme planına göre; SSK'lı çalışan emekliler, 17-26 Ocak 2024 tarihleri arasında 5000 TL'lik emekli ikramiyesini alma fırsatı bulacak. Bu alternatif ödeme planı, ödemelerin gecikmesi durumunda emeklilere destek sağlamayı amaçlıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.