1987'den bu yana ilk kez plak, CD satışlarını geride bıraktı

1987'den bu yana ilk kez plak, CD satışlarını geride bıraktı

Vinil, eski nesil ve hipsterlar için niş bir hobi olmaktan çıktı ve şimdi ana akım müzikte büyük bir canlanma yaşıyor. Amerika Kayıt Endüstrisi Birliği'nin (RIAA) yıllık gelir raporuna göre, geçen yıl ABD'de 1987'den bu yana ilk kez plak, 33 milyon CD satışına karşılık 41 milyon adet satılarak CD satışlarını geride bıraktı.

RIAA'nın raporuna göre, plak satışları son 16 yılda istikrarlı bir şekilde arttı ve şu anda fiziksel müzik formatlarından elde edilen tüm gelirlerin %71'ini oluşturuyor. Buradaki büyüme rakamları da genellikle olduğu gibi değil - fiziksel formatlar bir bütün olarak 2021 ve 2022 yılları arasında %4 büyüyerek 1,7 milyar dolar kazanırken, sadece plak satışları bir önceki yıla göre %17 artışla 1,2 milyar dolara ulaştı. Buna karşılık, CD satışları 2022'de %18 azaldı.

RIAA, plağın CD'leri geride bıraktığını iddia eden ilk kuruluş değil. Eğlence Perakendecileri Derneği (ERA) de bu yılın başlarında bu gelişmeyi rapor etmişti, ancak rakamları yalnızca İngiltere satışlarını kapsıyordu.

Almanya, Japonya ve Güney Kore'de de kaydedilen satış artışıyla birlikte, İngiltere ve ABD dışında da formata olan ilgi yeniden canlanıyor.

Vinilin yeniden canlanması çeşitli faktörlerden kaynaklanıyor. Birçok odyofil, bu formatın dijitale kıyasla daha otantik bir ses sağladığını iddia ediyor (bazıları bunun çoğunlukla öznel bir görüş olduğunu iddia etse de). Nostalji de vinilin altın çağını yaşamış olanlar için bir rol oynuyor, ancak genç nesiller de satışları teşvik ediyor.

Luminate'in yıl sonuçlarına göre satışlarla ilgili raporuna göre Taylor Swift geçen yıl neredeyse 1,7 milyon plak satarak en popüler kadın sanatçı oldu - Harry Styles (719.000 satış) ve The Beatles'ın (553.000 satış) toplamından daha fazla.

RIAA raporu ayrıca Spotify ve Apple Music gibi müzik akışı hizmetlerinin 2022 yılında toplam müzik gelirinin %84'ünü oluşturacağını ve geçen yıla göre %7 artışla 13.3 milyar dolara ulaşacağını ortaya koydu. Ancak dijital indirme satışları düşmeye devam ediyor. Dijital indirme satışları 2021'de %12 düştükten sonra bu yıl %20 azalarak 495 milyon dolara geriledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.