Apple iOS'u AB'deki alternatif uygulama mağazalarına açıyor

Apple iOS'u AB'deki alternatif uygulama mağazalarına açıyor

AB'nin Dijital Piyasalar Yasası tarafından zorlanan Apple, bugün iOS, App Store ve tarayıcıların platform üzerinde çalışma biçiminde büyük değişiklikler yapacağını duyurdu. Bu değişiklikler Mart ayında yayınlanması planlanan iOS 17.4 sürümüyle birlikte AB'de kullanıma sunulacak.

Tarama ile başlayalım. Bugün bile Safari olmayan varsayılan bir tarayıcı seçebilirsiniz, ancak Safari olmayan herhangi bir tarayıcı Safari'nin WebKit oluşturma motorunu kullanmak zorundadır. Bu durum değişecek, her tarayıcı istediği motoru kullanabilecek. Ayrıca, AB iPhone sahipleri iOS 17.4'ü yükledikten sonra, Safari'ye ilk kez girdiklerinde bir tarayıcı seçim ekranı ile karşılaşacaklar.

Çok daha büyük haber ise Apple'ın iOS'ta alternatif uygulama mağazalarına izin verecek olması. Şirket bunun kullanıcıları için "yeni riskler yaratacağını" söylediği için, dağıtım kanallarına bakılmaksızın tüm uygulamalar için bir "temel inceleme" uygulayacak. Bu, otomatik kontroller ve insan incelemesinin bir kombinasyonunu içeriyor. Bu süreç, uygulamaların ve işlevlerinin indirilmeden önce gösterilecek bir bakışta açıklamalarıyla sonuçlanacak.

Alternatif uygulama mağazalarının geliştiricilerinin "kullanıcıları ve uygulama geliştiricilerini korumaya yardımcı olan sürekli gereklilikleri taahhüt etmelerini" sağlamak için Apple bu "pazar yeri geliştiricilerini" yetkilendirecek. Ayrıca, kötü amaçlı yazılım içerdiği tespit edilen iOS uygulamalarının başlatılmasını önleyen ek korumalar da ekleyecektir.

Ancak Apple, DMA'nın zorunlu kıldığı yeni hükümlerle "dolandırıcılık, sahtekarlık ve kötüye kullanım içeren ya da kullanıcıları yasadışı, sakıncalı veya zararlı içeriğe maruz bırakan uygulamalar" gibi riskleri ele alma konusunda "daha az yeteneğe" sahip olduğunu belirtiyor. Şirket, tüm bu değişikliklerin yürürlüğe gireceği Mart ayında müşterileriyle daha fazla bilgi paylaşmayı planlıyor.

NFC, AB'deki iPhone'larda açılacak, böylece alternatif cüzdan ve bankacılık uygulamaları dokunarak ödemeyi kullanabilecek ve mobil ödemeler için varsayılan yöntem olarak ayarlanabilecek.

App Store, bir geliştiricinin uygulaması içinde ödeme hizmeti sağlayıcılarını kullanmak için yeni seçeneklerin yanı sıra, "kullanıcıların geliştiricinin harici web sitesinde dijital ürünler ve hizmetler için bir işlemi tamamlayabilecekleri" "bağlantı yoluyla" ödemeleri işlemek için yeni seçeneklere sahip olacak.

Kullanıcılar, indirmekte oldukları bir uygulama alternatif ödeme işlemleri kullandığında bilgilendirilecekler. Ayrıca, artık Apple ile işlem yapmadıklarında ve bir geliştirici onları alternatif bir ödeme işlemcisi ile işlem yapmaya yönlendirdiğinde de bir bildirim alacaklar. Bu aynı zamanda, Apple'ın geliştiricilerin bu bilgileri doğru bir şekilde ilettiğini doğrulayacağı yeni bir uygulama inceleme sürecini de beraberinde getirecek.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.