Apple ve Qualcomm patent lisans anlaşmasını 2027'ye kadar uzattı

Apple ve Qualcomm patent lisans anlaşmasını 2027'ye kadar uzattı

Apple, Qualcomm ile olan patent lisans sözleşmesini Mart 2027'ye kadar uzattı. Daha önce bu sözleşmenin süresinin 2025'te dolması planlanıyordu. Her iki şirket de daha önce 5G modem tedarik anlaşmasını en az 2026 yılına kadar uzatmıştı.

Üç aylık rakamların tartışılması sırasında Qualcomm CEO'su, Apple'ın patent lisans anlaşmasını iki yıl uzatmaya karar verdiğini duyurdu. Anlaşmanın bir parçası olarak Apple'ın, Qualcomm'un patentlerinin kullanımı için Qualcomm'a telif ücreti ödemesi gerekiyor. Uzatma şartlarından, örneğin tutardan bahsedilmiyor.

Bu anlaşma, iki taraf arasında uzun süren davaların ardından 2019 yılında imzalandı. iPhone üreticisi, Qualcomm'un lisanslar için çok fazla para istediğini hissetti ve bu nedenle 2017'de ödeme yapmayı bıraktı. Şirket eş zamanlı olarak çip üreticisine karşı bir dava başlattı ve ardından çip üreticisi de Apple'a karşı dava açtı. 2019 yılında şirketler nihayet yaklaşık 4,5 milyar dolar değerinde altı yıllık bir anlaşmaya vardı. Anlaşmanın iki yıl uzatılması seçeneğinden daha önce bahsedilmişti.

Kağıt üzerinde bu anlaşma, iki şirketin iPhone'lar için 5G modem çiplerinin tedariğine ilişkin yaptığı anlaşmadan ayrı. Bu süre geçen yıl 2026'ya kadar uzatılmıştı ancak patent anlaşması değişmeden kaldı. Ancak ikinci anlaşma olmadan Apple'ın iPhone'ları için Qualcomm modem çiplerini kullanmasına da izin verilmeyecek. Apple kendi 5G modemi üzerinde çalışıyor ancak geliştirmenin iPhone üreticisinin umduğundan daha az başarılı olduğu bildiriliyor.

Aynı tartışma sırasında Qualcomm, Samsung ile olan Snapdragon anlaşmasını "birkaç yıl" uzattığını duyurdu. Bu anlaşmanın süresi 2023'te doluyor. Bu, anlaşmanın ne kadar süreceği tam olarak belirtilmese de, Samsung'un Galaxy telefonlarının en azından önümüzdeki birkaç yıl boyunca Snapdragon yongalarıyla donatılmaya devam edebileceği anlamına geliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.