Artemis Görevi: Orion uzay aracı Ay etrafındaki seyahatinin ardından Dünya'ya döndü

Artemis Görevi: Orion uzay aracı Ay etrafındaki seyahatinin ardından Dünya'ya döndü

NASA'nın Orion kapsülü Ay'ın etrafında 2 milyon kilometreden fazla yol kat ettiği 26 günlük yolculuğun ardından Dünya'ya döndü.

İniş Pazar günü (11) Pasifik Okyanusu'nda, Guadalupe adası yakınlarında, ABD'nin Meksika sınırına yakın bir yerde, Brasília saatiyle 14.40'ta gerçekleşti. Uzay ajansına göre operasyon başarılı oldu ve beklentileri aştı, böylece Artemis görevinin ilk aşaması tamamlandı.

Orion, Dünya atmosferine yeniden girişi sırasında 2.700 santigrat derecenin üzerinde, yani Güneş yüzeyinin yaklaşık yarısı kadar bir sıcaklığa maruz kalmıştır. İniş 20 dakika sürmüş ve paraşütler kullanılarak uzay aracı güvenli bir şekilde denize inmeden önce yaklaşık 40.000 km/saatten (25.000 mph) yaklaşık 32 km/saate (20 mph) yavaşlatılmıştır.

Tüm süreç NASA'nın Houston'daki Johnson Uzay Merkezi'ndeki uçuş kontrolörleri tarafından izlendi. Ayrıca, Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'ne geri gönderilmeden önce kapsülden ön görüntü ve veri toplamak üzere bir kurtarma ekibi de halihazırda hazır bulunuyordu. Burada teknisyenlerin, çeşitli malzemeleri boşaltmak için kapağı açarak daha kapsamlı bir değerlendirme yapmaları beklenmektedir.

Bunlar arasında, sıfır yerçekiminin görsel bir göstergesi olarak hizmet veren Snoopy peluş oyuncak, gelecekteki insanlı aşamalarda astronotların bütünlüğünü test etmek için kullanılan bir manken olan Komutan Moonikin Campos ve resmi uçuş kiti vardı. Birkaç ay boyunca, uzay aracının ısı kalkanı gibi tüm bileşenleri de daha fazla analize tabi tutulacak.

Bu şekilde Orion'un inişi, 16 Kasım'da Uzay Fırlatma Sistemi (dünyanın en güçlü roketi) tarafından fırlatılmasından bu yana Artemis I'in sonunu işaret ediyor. Görev sırasında uzay aracı, bir uzay istasyonuyla kenetlenmeden uzayda diğerlerinden daha uzun süre kaldı. Uçuş, Dünya'dan yaklaşık 435.000 kilometre (259.000 mil) uzaklıktaki bir yolculukta, en yakın noktasında yaklaşık 130 kilometre (80 mil) yüksekliğe ulaştı.

Bir sonraki uzay keşfi, mürettebat üyelerini Ay'ın yörüngesine götürecek olan Artemis II ile gerçekleşecek. Artemis III, Ay yüzeyinde bir insan varlığı oluşturmayı amaçlamaktadır.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.