ChatGPT etkisi: Microsoft OpenAI'ye milyar dolarlık yatırım yaptı

ChatGPT etkisi: Microsoft OpenAI'ye milyar dolarlık yatırım yaptı

Microsoft bugün (23) OpenAI ile olan ortaklığının uzatıldığını ve yapay zeka gelişimini hızlandırmak için milyarlarca dolarlık yatırım yapılacağını duyurdu. Amaç süper bilgisayar hizmetlerini, yapay zeka tabanlı deneyimleri ve bulut sağlayıcısı Azure'u geliştirmek.

Teknoloji devi yaptığı açıklamada, bu ortaklıktan elde edilen tüm gelişmeleri dünyayla paylaşmayı amaçladığını belirtti. Marka 2019 ve 2021'de zaten para enjekte ettiği için bu üçüncü yatırım turu olacak.

Bu yılın ilk yarısında Semafor sitesi, Microsoft'un günümüzün en popüler yapay zeka platformlarından OpenAI ve ChatGPT'ye 10 milyar dolar (cari kurlarla yaklaşık 51 milyar dolar) yatırmayı planladığını bildirmişti.

Resmi olarak, yeni anlaşmada yer alan miktarları doğrulamayan dünyanın en popüler işletim sisteminin sahibi, yeni turun süper hesaplamayı ölçeklendirmeye hizmet edeceğini açıkladı. Bu anlamda fikir, OpenAI'nin bağımsız yapay zeka araştırmalarını hızlandırmak ve Azure'un temel yapay zeka altyapısını geliştirmeye devam etmek için özel sistemler geliştirmek ve dağıtmaktır.

Yeni nakit, OpenAI modellerinin Microsoft'un tüketici ve kurumsal ürünlerinde uygulanmasına da hizmet edecek. Buna, geliştiricilerin son teknoloji yapay zeka uygulamaları oluşturmalarını sağlayan Microsoft'un Azure OpenAI Hizmeti de dahildir.

Yeni yatırımların üçüncü ayağı ise OpenAI'nin özel bulut sağlayıcısı olan Azure'un araştırma, ürün ve API hizmetlerindeki tüm OpenAI iş yüklerine güç vermesini sağlamak.

Sözleşmenin uzatılmasının önemi

Microsoft Başkanı ve CEO'su Satya Nadella, ortaklığın bu yeni aşamasının tüm sektörlerdeki geliştiricilere ve şirketlere "uygulama oluşturmak ve çalıştırmak için Azure ile en iyi yapay zeka altyapısını, modellerini ve araç zincirini" sağlayacağını savundu.

Nadella, "OpenAI ile ortaklığımızı, en ileri yapay zeka araştırmalarını sorumlu bir şekilde teşvik etmek ve yapay zekayı yeni bir teknoloji platformu olarak demokratikleştirmek için ortak bir tutku etrafında oluşturduk" diye ekledi.

OpenAI CEO'su Sam Altman, "Microsoft değerlerimizi paylaşıyor ve bağımsız araştırmalarımızı sürdürmekten ve herkese fayda sağlayan gelişmiş yapay zeka yaratmak için çalışmaktan heyecan duyuyoruz" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.