Dizüstü Bilgisayar Pazarı İlk Çeyrekte Düşüş Yaşadı, İkinci Çeyrekte Canlanma Vaat Ediyor

Dizüstü Bilgisayar Pazarı İlk Çeyrekte Düşüş Yaşadı, İkinci Çeyrekte Canlanma Vaat Ediyor

Küresel dizüstü bilgisayar sevkiyatının, durgun ekonominin tüketici güveni üzerindeki etkisinin devam etmesi, enflasyonun yükselmesi ve kurumsal harcamaların azalması gibi çeşitli faktörler nedeniyle 2023'ün ilk çeyreğinde %13 azalarak yaklaşık 33,9 milyon adede gerilemesi bekleniyor.

Pandeminin devam eden etkileri tüketici pazarını etkiledi ve kanaldaki dizüstü bilgisayar satışlarının ilerlemesinde bir düşüşe neden oldu. Sonuç olarak, markalar envanter baskısını yönetmek için OEM'lerden siparişlerini azaltıyor. Buna ek olarak, 2023 yılının ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla sevkiyatlarda %39'luk bir düşüş bekleniyor.

Ancak, 2023'ün 2. çeyreğinde işler iyiye gidiyor. Dizüstü bilgisayar ve bileşenlerinin envanter baskısının hafiflemesi ve bunun sonucunda kanal yenileme talebinde aylık bazda bir artış olması bekleniyor.

Dizüstü bilgisayar sevkiyatının 2023'ün 2. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %11'lik bir artışla 37,63 milyon adede yükseleceği tahmin ediliyor. Ancak bu iyileşmeye rağmen, 2023 yılının 2. çeyreğinde dizüstü bilgisayar sevkiyatının geçen yılın aynı dönemine göre %18 daha düşük olması bekleniyor.

Her ne kadar 2023'ün ikinci yarısındaki yoğun sezon promosyonlarının pazar üzerinde olumlu bir etkisi olsa da, çeşitli faktörler nedeniyle küresel dizüstü bilgisayar sevkiyatlarının yıllık düşüş oranının 2023'te %13'e yaklaşması bekleniyor.

Bununla birlikte, Mayıs 2023'te düzenlenecek olan COMPUTEX Taipei Bilgisayar Fuarı'nın yeni grafik kartları için tüketici tabanını genişletmesi ve talebi artırması bekleniyor. Yapay zeka ve yüksek performanslı e-sporların artan popülaritesi ve yaratıcı modeller de niş bir ürün olsa da pazarı yönlendirebilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.