EYT Gelişmelerinde Şok Eden Detaylar! Erken Emekli Olmak İstiyorsanız Şans Yüzünüze Güldü

EYT Gelişmelerinde Şok Eden Detaylar! Erken Emekli Olmak İstiyorsanız Şans Yüzünüze Güldü

Emeklilik, genelde standart şartlara bağlı olsa da bazı durumlarda erken emeklilik durumlar ortaya çıkabiliyor. SGK’nın açıkladığı erken emeklilik müjdeleri de bunlardan birisi. Peki nasıl erken emekli olabilirsiniz? İşte detaylar haberimizde...

Emekli olmak isteyen vatandaşlar erken emekli olmanın yollarını arıyor. Emeklilik için; prim miktarı, sigortalılık süresi, sigorta başlangıç tarihi, yaş ve cinsiyet gibi faktörler etkili olur. Üstelik bu seçeneklerden bir tanesinde yaşanılan 1 günlük değişim bile emeklilik zamanın büyük oranda değişmesine yol açar. Ancak erken emeklilik isteyen vatandaşların çoğunlukla bilmediği bir detay var. Bu yolla erken emeklilik mümkün. Peki, nasıl erken emekli olunur, şartlar neler? İşte detaylar...

8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişi yapılan fakat yaş şartına takıldığı için emekli olamayan milyonlarca EYT'li emekli olmak için konu hakkında yapılan düzenlemeyi bekliyor.

Bunun yanı sıra milyonlarca çalışan nasıl erken emekli olabileceğini yollarını arıyor. Türkiye'de yaklaşık olarak ayda 100 bin kişi emekli aylığına bağlanıyor.

Fakat koşullar gereği emeklilik yaşı oldukça uzuyor. Bu durumda erkenden emekli olmak isteyen vatandaşların sayısı da artıyor. Birkaç şartı sağlayan vatandaşlar için erkenden emekli olmak mümkün.

Psikolojik yaşlanma, erken yaşlanma,1600 gün daha az prim ve memurlarda emeklilik şartlarını sağlayanlar 5 yıl erken emekli olabiliyor. İşte, çalışan herkesi ilgilendiren erken emekliliğe ilişkin detaylar...

TÜRKİYE'DE EMEKLİLİK YAŞI KAÇ?

Ülkemizde emeklilik yaşı normal şartlarda 1999 yılı öncesi 4B BAĞKUR sigorta girişi olan erkekler 47 yaşında emekli olabiliyorken, kadınlar ise 43 yaşında emekliliklerini alabiliyor.

1999-2008 yılları arasında BAĞKUR sigortası olan erkekler ise 60, kadınlar da 58 yaşında emekli oluyor. 5400 gün prim sayısı baz alındığında 4B'de kadınlar 60, erkekler ise 62 yaşında emekli oluyor. Bunun yanında emeklilik tarihi sigorta girişi, yaş ve prim ödeme gün sayısına göre değişmekte.

NASIL ERKEN EMEKLİ OLABİLİRİM?

Erken emeklilik için belirli şartlar bulunuyor. Bunlardan ilki erken yaşlanma. Eğer sizde erken yaşlılık tespit edilirse erkenden emekli olabilirsiniz.

Erken yaşlanma şartı için ise 55 yaşını doldurmak ve en az 5400 prim gün ödemesi koşulları sağlamak gerekiyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.