Fortnite'ın Yapımcısı Epic Games Çocuk Gizliliği ve E-Ticaret İhlalleri Nedeniyle 520 Milyon Dolar Ceza Ödeyecek

Fortnite'ın Yapımcısı Epic Games Çocuk Gizliliği ve E-Ticaret İhlalleri Nedeniyle 520 Milyon Dolar Ceza Ödeyecek

Epic Games, çocukların mahremiyeti ve oyuncuları kandırarak istenmeyen satın alımlar yaptıran ödeme yöntemleriyle ilgili şikayetleri çözmek için 520 milyon dolar ceza ve para iadesi ödeyecek

ABD federal düzenleyicileri Pazartesi günü yaptıkları açıklamada, popüler Fortnite video oyununun yapımcısının, çocukların mahremiyeti ve oyuncuları istenmeyen satın alımlar yapmaları için kandıran ödeme yöntemleri etrafında dönen şikayetleri çözmek için ceza ve geri ödemelerde 520 milyon dolar ödeyeceğini söyledi.

Federal Ticaret Komisyonu, Fortnite'ın son beş yıldaki başarısını bir video oyunu güç merkezi haline getiren Epic Games Inc. aleyhindeki iki davayı çözmek için anlaşmaya vardı.

Uzlaşma kapsamındaki 520 milyon dolar, 245 milyon dolarlık müşteri iadesi ve 13 yaşın altındaki Fortnite oyuncularının kişisel bilgilerini ebeveynlerini bilgilendirmeden veya onaylarını almadan topladığı için 275 milyon dolarlık para cezasından oluşuyor. Bu, bir FTC kuralını ihlal ettiği için şimdiye kadar verilen en büyük ceza.

FTC Başkanı Lina Khan yaptığı açıklamada, "Epic, gençler ve çocuklar da dahil olmak üzere Fortnite kullanıcılarını kandırmak için gizliliğe müdahale eden varsayılan ayarlar ve aldatıcı arayüzler kullandı" dedi.

Anlaşma açıklanmadan önce Epic yaptığı açıklamada, "ekosistemimizin oyuncularımızın ve düzenleyicilerin beklentilerini karşılamasını sağlamak için, sektörümüzdeki diğerleri için yararlı bir rehber olacağını umduğumuz" bir dizi değişiklik yaptığını söyledi. Cary, Kuzey Carolina'daki şirket ayrıca FTC tarafından işaretlenen uygulamalara artık katılmadığını da iddia etti.

245 milyon dolarlık müşteri iadesi, "karanlık modeller" ve faturalandırma uygulamalarının kurbanı olan oyunculara gidecek. Karanlık modeller, kullanıcıları yapmak istemedikleri şeyleri yapmaya itmek için kullanılan aldatıcı çevrimiçi tekniklerdir.

FTC bu vakada, "Fortnite'ın sezgisel olmayan, tutarsız ve kafa karıştırıcı düğme yapılandırması, oyuncuların tek bir düğmeye basarak istenmeyen ücretlere maruz kalmasına neden oldu" dedi.

Örneğin, oyuncular oyunu uyku modundan uyandırmaya çalışırken, oyun yükleme ekranındayken veya sadece bir öğeyi önizlemeye çalışırken yakındaki bir düğmeye basarak ücretlendirilebiliyordu.

FTC, "Bu taktikler, tüketiciler için yüz milyonlarca dolarlık yetkisiz ücretlendirmeye yol açtı" dedi.

Epic, FTC anlaşmasını kabul ettiğini çünkü "tüketicinin korunmasında ön planda olmak ve oyuncularımız için en iyi deneyimi sağlamak" istediğini söyledi.

Epic, "Hiçbir geliştirici bu noktaya gelme niyetiyle bir oyun yaratmaz" dedi.

Geçtiğimiz iki yıl boyunca Epic, son 14 yılda dünyanın en büyük e-ticaret merkezlerinden biri haline gelen iPhone uygulama mağazasını koruyan bariyerleri ortadan kaldırmak amacıyla Apple ile yüksek profilli bir yasal savaşa da kilitlendi. Epic'in Ağustos 2020'de Fortnite uygulamasına farklı bir ödeme sistemi getirmesinin ardından Apple'ın videoyu uygulama mağazasından çıkarması, geçen yıl mahkemeye taşınan bir davayı tetikledi.

Bir federal yargıç, kısmen iPhone üreticisinin uygulama mağazası üzerindeki münhasır kontrolünün tüketicilerin güvenliğini ve gizliliğini korumaya yardımcı olduğu iddiasını benimsediği için büyük ölçüde Apple'ın lehine karar verdi. Karar şu anda temyiz aşamasında ve kararın önümüzdeki yıl bir noktada çıkması bekleniyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.