FTC, Adobe'nin fesih işlemini kasıtlı olarak zorlaştırdığını iddia ediyor

FTC, Adobe'nin fesih işlemini kasıtlı olarak zorlaştırdığını iddia ediyor

Federal Ticaret Komisyonu, Adobe'nin, şirketin yazılımına olan aboneliklerini iptal etmek isteyenleri caydırmak için iptal prosedürünü kasıtlı olarak karmaşık hale getirip getirmediğini araştırıyor.

Çevrimiçi abonelik satın almak son derece kolaydır. Öne çıkan düğmelere birkaç tıklamayla kişisel bilgilerinizi ve ödeme bilgilerinizi girersiniz… İşte! Artık her ay belirli bir miktar ücretlendirileceksiniz. İptal etmek? Bu hemen başka bir hikaye. Çoğu zaman bunu çevrimiçi yapamazsınız. Sizi engellemeye çalışmaktan mutluluk duyacak veya daha da kötüsü posta yoluyla bir mektup göndermenizi söyleyecek müşteri hizmetlerini aramalısınız. Bunun gerektirdiği gecikmeler ve kayıp riskleri ile birlikte. Sinir bozucu.

Photoshop, Premiere Pro veya After Effect gibi ünlü yazılımları borçlu olduğumuz Adobe, tek seferlik satın alma modelinden aylık aboneliğe geçince bu tuzağa düşmüş gibi görünüyordu. Öyle ki şirketin uygulamaya koyduğu fesih prosedürü ph (FTC) tarafından inceleme konusu oluyor. Ve bu yeni bir şey değil: Adobe şöyle açıklıyor: "Haziran 2022'den bu yana, abonelik iptali uygulamalarımız hakkında bilgi talep eden bir sivil soruşturma talebine yanıt olarak [FTC] ile işbirliği yapıyoruz […]", diye açıklıyor Adobe.
FTC, Adobe'nin fesih sürecini kasıtlı olarak zorlaştırıp zorlaştırmadığını bilmek istiyor

Düzenleyici, Adobe'yi geçtiğimiz Mart ayında önerdiği ve "İptal etmek için tıklayın" adı altında gruplandırılan önerileri uygulamadığı için eleştiriyor. Üç ana önlemden bahsediliyor:

     Basitleştirilmiş bir fesih prosedürü: Şirketler, hizmetlerini iptal etmenin, onlara abone olmak kadar basit olmasını sağlamak zorunda kalacak. Örneğin, kayıt da mümkünse sürecin çevrimiçi olarak ve aynı sayıda adımla mümkün olmasını sağlayarak. 1 Haziran 2023'ten bu yana Fransız yasalarının gerektirdiği tam olarak budur.
     Ticari bir teklifle kalmayı teklif etmeden önce müşterinin anlaşmasını isteme yükümlülüğü: Teklifleri dinlemeyi reddederse, şirket ısrar etmeden fesih işlemine devam etmelidir.
     Müşterilere her yıl, zımni bir yenileme yerine herhangi bir işlem yapmamaları halinde aboneliklerinin yenileneceğini hatırlatın.

Adobe bu noktaların hiçbirine saygı göstermez. Ayrıca abone olup en az 2 hafta sonra iptal etmek isterseniz, kalan aylık ödemelerin bedelinin %50'sini ödemek zorunda kalacaksınız. Aboneliğin yıl boyunca geçerli olduğunu bilerek fatura hızla artıyor. Herhangi bir zamanda ücretsiz olarak ayrılmak için aylık bir plan seçmek kesinlikle mümkündür, ancak fiyatlar daha yüksektir: 12 aylık taahhütle ayda 67 Euro'dan ayda 100 Euro'ya veya yaklaşık 400 Euro daha fazlaya çıkıyoruz. yıl.

Şirket ise kendisini suçlayacak bir durum olmadığını düşünüyor: “Uygulamalarımızın hukuka uygun olduğuna inanıyoruz ve şu anda […] FTC ile görüşmelerde bulunuyoruz. Bu konuyu savunmak veya çözmek, ciddi parasal maliyetlere veya cezalara yol açabilir ve mali sonuçlarımız ve operasyonlarımız üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir."

Bu risklerin dile getirilmesi, Amerikan Menkul Kıymetler Borsası'nın polisi olan Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun bir zorunluluğundan kaynaklanmaktadır. Ülkedeki her şirket, yatırımcıların bilinçli seçimler yapabilmesi için kârlılığını etkileyebilecek her şeyi kamuya açıklamalıdır.

Adobe'nin fesih prosedürünü kendimiz deneyimlemedik ancak bir İnternet kullanıcısı yaşadığı talihsizliği anlatıyor. Ancak ayrıntı vermiyor, bu da bunun ne kadar acı verici olduğunu hayal etmenize engel değil. "Yakın zamanda Adobe aboneliğimi iptal etmek zorunda kaldım ve süreç dayanılmaz ve çileden çıkarıcıydı. Aylık ~80$'lık bir aboneliği iptal etmek birkaç günümü aldı, o kadar ki bir noktada kredi kartımı dondurup bununla ilgilenmem gerektiğini düşündüm. Ya da adımı ve adresimi tamamen değiştirebilirim. Tüm bunlar Adobe Cloud aboneliğinden çıkmaktan daha kolay."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.