FTC, Mastercard'a banka işlemlerini rakip ödeme ağlarına açmasını emretti

FTC, Mastercard'a banka işlemlerini rakip ödeme ağlarına açmasını emretti

Karar, mobil ödemeler için kritik önem taşıyan "tokenizasyon "u hedef alıyor. İşte detaylar.

Federal Ticaret Komisyonu, Mastercard'a rakip ödeme ağlarına banka kartı ödemelerini işlemek için ihtiyaç duydukları bilgileri sağlamaya başlamasını emretti. Cuma günü açıklanan bir yaptırım önerisinde FTC, Mastercard'ın tüccarların alternatif ağlar üzerinden işlem yapmasını yasaklayarak Durbin Değişikliği olarak bilinen Dodd-Frank yasasının bir hükmünü ihlal ettiğini iddia etti.

Söz konusu eylem, Apple Pay, Google Pay ve Samsung Pay gibi mobil ödeme uygulamalarının temelini oluşturan "tokenization" teknolojisini hedef alıyor. Telefonunuzun mobil cüzdanı ile bir banka veya kredi kartı satın almaya gittiğinizde, yazılım, hesabınızla ilişkili birincil numara da dahil olmak üzere hassas bilgileri ayrı bir tek kullanımlık "belirteç" seti ile değiştirir. Mastercard ve Visa, bu uygulamanın dolandırıcılığı önlediğini, çünkü jetonların taşınırken istismar edilebilecek hiçbir bilgi içermediğini söylüyor. Sadece Mastercard veya Visa'nın sunucularına ulaştıklarında ve orijinal hesap sahibine geri eşlendiklerinde, birisini işaret ediyorlar.

FTC'ye göre Mastercard tarihsel olarak rakip ağların token kasasına erişimini engellemiştir. Bu da tüketiciler ne zaman mobil cüzdanla ödeme yapmaya karar verse, tüccarların işlemleri Mastercard (ya da Visa) üzerinden yönlendirmek ve şirketin genellikle rakiplerinden daha yüksek olan işlem ücretlerini ödemek zorunda olduğu anlamına geliyor. Durbin Değişikliği, bankaların tüm banka kartlarında iki rakip ödeme ağını desteklemesini gerektiriyor. Bu, Kongre'nin ağlar arasındaki rekabeti teşvik etmek için getirdiği bir hükümdü. FTC, Visa ile benzer bir anlaşmaya varıp varmadığını söylemedi.

Mastercard sözcüsü Seth Eisen Bloomberg'e verdiği demeçte, "Bu konuyu sona erdirmek için bu adımları atarken, tokenize işlemlerin hem tüketiciler hem de tüccarlar için daha yüksek düzeyde koruma sağladığından şüphe duyulmamalıdır" dedi. "Güvenlik konusundaki bu odaklanma, son derece rekabetçi bir pazarda çabalarımıza rehberlik ediyor ve her insanın beklediği gönül rahatlığını sağlayan yeniliklere yatırım yapmaya devam etmemiz için teşvik sağlıyor." Eisen, Mastercard'ın "rıza kararına uymak ve daha da fazla seçenek sunmak için süreçlerimizi güncellemek üzere çalışmaya devam edeceğini" sözlerine ekledi.

FTC, Mastercard aleyhindeki kararı kesinleştirmek için oylama yapmadan önce kamuoyundan yorum toplamayı planlıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.