Google Android Antitröst Kararını Yüksek Mahkemede Temyize Götürecek

Google Android Antitröst Kararını Yüksek Mahkemede Temyize Götürecek

Google, ABD'li şirketi Android platformunu pazarlama şeklini değiştirmeye zorlayacak olan ülkenin antitröst gözlemcisinin kararını engellemek için birkaç gün içinde Hindistan Yüksek Mahkemesi'ne başvurmaya hazırlanıyor.

Google'ın stratejisi hakkında bilgi sahibi iki kişinin Reuters'a verdiği bilgiye göre Google, ülkenin antitröst gözlemcisinin ABD'li şirketi Android platformunu pazarlama şeklini değiştirmeye zorlayacak kararını engellemek için birkaç gün içinde Hindistan Yüksek Mahkemesi'ne başvurmaya hazırlanıyor.

Hindistan Rekabet Komisyonu (CCI) Ekim ayında Alphabet Inc birimini, ABD devi için önemli bir büyüme bölgesi olan Hindistan'daki akıllı telefonların %97'sine güç veren Android pazarındaki hakim konumunu kötüye kullandığı gerekçesiyle 161 milyon dolar para cezasına çarptırdı.

Ancak Google, Avrupa Komisyonu'nun Android mobil cihaz üreticilerine hukuka aykırı kısıtlamalar getirdiği gerekçesiyle 2018'de aldığı dönüm noktası niteliğindeki karardan daha kapsamlı görüldüğü için Hindistan'da alınan karardan endişe duyuyor. Google bu davada 4.3 milyar dolarlık rekor cezaya itiraz etmişti.

Konuyla ilgili doğrudan bilgi sahibi ilk kaynağın verdiği bilgiye göre Google, Hindistan'da antitröst gözlemcisinin modelinde değişiklik yapmak için 19 Ocak'a kadar verdiği süre yaklaşırken, birkaç gün içinde Yüksek Mahkeme'de yasal bir itirazda bulunmaya hazırlanıyor.

Google'dan bir sözcü yorum talebine hemen yanıt vermedi.

Yüksek Mahkeme'nin yaklaşımı, Google'ın Çarşamba günü bir mahkemenin antitröst kararını engelleme talebini reddetmesiyle bir gerileme yaşamasının ardından gelecek. Şirket, CCI'ın direktiflerinin uygulanmasının uzun süredir devam eden iş modeline ve tüketici çıkarlarına zarar vereceğini savundu.

Kaynak, Google'ın CCI'ın bazı direktiflerinin uygulanamayacağına inandığını ve şirketin Yüksek Mahkeme'ye başvurmaktan başka "seçeneği olmadığını" da sözlerine ekledi.

Google, Android sistemini akıllı telefon üreticilerine lisanslıyor, ancak eleştirmenler kendi uygulamalarının zorunlu olarak önceden yüklenmesi gibi rekabete aykırı kısıtlamalar getirdiğini söylüyor. Şirket ise bu tür anlaşmaların işletim sisteminin özgür kalmasına yardımcı olduğunu savunuyor.

CCI Ekim ayında Google'ın Play Store lisansının Google arama hizmetleri, Chrome tarayıcı, YouTube ya da diğer Google uygulamalarının "önceden yüklenmesi zorunluluğu ile bağlantılı olamayacağına" karar verdi.

Reuters'in haberine göre Google, CCI'nin soruşturma biriminin 2018'de Avrupa'da ABD'li firma aleyhine alınan bir kararın bazı bölümlerini kopyaladığını iddia etti. CCI ve Avrupa Komisyonu bu iddialara yanıt vermedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.