Google, Android Cihazlar için Yeni Erişilebilirlik Özelliklerini Duyurdu

Google, Android Cihazlar için Yeni Erişilebilirlik Özelliklerini Duyurdu

Google, Küresel Erişilebilirlik Farkındalık Günü (GAAD) münasebetiyle Perşembe günü bir dizi erişilebilirlik ürünü ve özellik güncellemesini tanıttı.

Google, Küresel Erişilebilirlik Farkındalık Günü (GAAD) münasebetiyle Perşembe günü bir dizi erişilebilirlik ürünü ve özellik güncellemesini tanıttı. Gün, "engelli bireylerin web tabanlı hizmetleri, içeriği ve diğer dijital ürünleri engelli olmayanlarla aynı başarıyla deneyimleyebilmesi gerektiği" anlamına gelen dijital erişilebilirlik konusunda farkındalık yaratmayı içeriyor. Mountain View, California merkezli teknoloji devi, tanıtılan ürün ve özelliklerin engelli insanlar tarafından ve onlar için geliştirildiğini söyledi.

Tanıtılan yeni özellikler ve güncellemeler arasında Canlı Altyazıların geniş çapta erişilebilir hale getirilmesi de yer alıyor. Artık daha fazla kullanıcı Chrome, Android ve Google Meet uygulamalarında Canlı Altyazıları kullanarak gerçek zamanlı altyazılar oluşturabilecek. Çağrılar için Canlı Altyazılar, kullanıcıların çağrı sırasında yanıtlarını yazmalarına ve daha sonra bu yanıtların diğer arayana yüksek sesle okunmasına da olanak tanıyacak. Şirket ayrıca Android tabletler için bir "altyazı kutusu" özelliğini de test ediyor. 

Şirket, 2019'da piyasaya sürülen Lookout uygulamasını güncellemek için yapay zeka ve DeepMind'ı bir araya getirerek, kullanıcıların görüntülere alt metin eklemesine olanak tanıyarak görme engelli topluluğa yardımcı oldu. Image Q&A özelliği, orijinal içeriğin alt metin ve altyazı içerip içermediğine bakılmaksızın görüntüleri tanımlayabilecek.

Lookout güncellemesiyle kullanıcılar ayrıca yazarak ya da sesli komutlar kullanarak görsel hakkında ek bilgi isteyebilecek. Google ayrıca bu özelliği Kraliyet Ulusal Körler Enstitüsü'nden (RNIB) sınırlı sayıda kişiyle test ediyor ve yıl sonuna kadar yaygınlaştırmayı planlıyor.

Android için Chrome, son güncellemeyle birlikte artık URL'lerdeki yazım hatalarını algılayabiliyor ve ilgili önerilerde bulunabiliyor. Chrome masaüstü kullanıcıları için halihazırda mevcut olan bu özellik, önümüzdeki birkaç ay içinde kademeli olarak Android kullanıcılarına da sunulacak. Google TalkBack özelliğine yapılan yeni bir güncelleme ile Android için Chrome, engelli kişiler için sekmeleri yönetmeyi kolaylaştırmayı amaçlıyor. Bu özellik artık sekme listelerini ızgara biçiminde düzenlemeye yardımcı olabilir ve ayrıca yeniden sıralama, toplu sekme eylemleri ve sekme grupları gibi işlevlere izin verebilir.

Google Haritalar ayrıca tekerlekli sandalye erişilebilirlik simgesini varsayılan olarak daha belirgin hale getiren bir Tekerlekli Sandalye erişilebilirlik güncellemesi aldı. Google, bu özelliği daha da geliştirmek için tüm dünyadaki işletme sahipleri, yerel rehberler ve Haritalar topluluğu ile işbirliği yapıyor. Yeni güncellemeler ayrıca Google I/O 2023 etkinliğinde duyurulan Wear OS 4'ün bir parçası olacak daha hızlı ve daha güvenilir bir metinden konuşmaya özelliğini de içeriyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.