Google, Facebook ve Twitter Avrupalı kullanıcı sayılarını yayınladı

Google, Facebook ve Twitter Avrupalı kullanıcı sayılarını yayınladı

Meta, Google, Twitter ve TikTok gibi büyük teknoloji şirketleri, yakın zamanda yürürlüğe giren DSA yasası uyarınca AB'de kaç kullanıcıya sahip olduklarını açıkladılar. Bu kullanıcı rakamlarına dayanarak, büyük platformlar ek kurallara uymak zorundadır.

Reuters envanterine göre Google, 401.7 milyon aylık aktif oturum açmış kullanıcı ile en yüksek kullanıcı sayısına sahip. Bunlar YouTube kullanıcıları. Arama 332 milyon ile daha az aktif kullanıcıya sahipken, Haritalar ve Play yaklaşık 275 milyon kullanıcıya sahip. Bu rakamlara göre Google Arama, Microsoft'un 107 milyon kullanıcı bildirdiği Bing'in üç katından fazla aktif AB kullanıcısına sahip.

Google'dan sonra en fazla kullanıcıya sahip olan Meta, geçen yılın son altı ayına göre Facebook'ta aylık 250 milyon aktif kullanıcıya sahip. Instagram'ın 5 milyon daha az aktif kullanıcısı var. Twitter ve TikTok, son 45 güne dayanarak aylık 100,9 milyon aktif kullanıcıya sahip olduklarını söylüyor.

Amazon ve AliExpress 45 milyondan fazla aktif kullanıcıya sahip olduklarını söylerken, eBay bu sayının altında kaldığını belirtiyor. Apple App Store'un aylık 45 milyondan fazla aktif kullanıcısı var. Bu 45 milyon kullanıcı önemli çünkü Avrupa Birliği'nin bir platformu ne zaman çok büyük olarak sınıflandırıp ne zaman sınıflandırmayacağının sınır noktası bu. Gerçekten de, 45 milyondan fazla kullanıcısı olan daha büyük platformlar, DSA kapsamında şirketlerin yasadışı malların ve dezenformasyonun nasıl ele alındığına bakmak zorunda oldukları yıllık risk değerlendirme çalışmaları yürütmek zorundadır. Platformların ayrıca yasadışı malların ticaretine ve dezenformasyonun yayılmasına karşı önlem almaları ve bağımsız denetimler yapmaları gerekecek.

Hangi platformların bu ek kurallar için yeterince büyük olduğunu belirlemek için, platformların 17 Şubat'a kadar Avrupa Birliği'nde aylık kaç aktif kullanıcıya sahip olduklarını sitelerinde belirtmeleri gerekiyordu. Ayrıca bu verileri her altı ayda bir güncellemeleri gerekiyordu. Yalnızca Apple iPhone uygulama mağazası eşiğin üzerinde yer alsa da Apple, Mac, Watch, TV, Books ve Podcast uygulama mağazaları için de gönüllü olarak ekstra DSA önlemleri aldığını açıkladı. Eşiğin üzerinde kalan büyük teknoloji platformlarının ek DSA önlemlerini uygulamak için dört ay süreleri var. Tweakers daha önce Dijital Hizmetler Yasası hakkında bir arka plan makalesi yazmıştı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.