Google Play Store Antitröst Davasını Çözmek İçin 700 Milyon Dolar Ödedi

Google Play Store Antitröst Davasını Çözmek İçin 700 Milyon Dolar Ödedi

Reuters'in haberine göre Google'ın ana şirketi Alphabet, Play Store ile ilgili 2021 yılında ABD'de açılan antitröst davasını çözmek için 700 milyon dolar ödemeyi ve Google Play uygulamasını güncellemeyi kabul etti.

Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı ve 50 eyaletin tamamı, Google'ı uygulama içi satın alımlar için gereksiz ücretler talep etmek ve Android cihazlarda uygulamaların dağıtımını kısıtlayarak tüketiciler için daha yüksek ücretlerle sonuçlanmakla suçladı.

Google, anlaşmanın bir yargıç tarafından nihai olarak onaylanması halinde müşterilere 630 milyon dolar tazminat ödeyecek ve eyaletler tarafından kullanılacak bir fona 70 milyon dolar yatıracak. Google Play üzerinden 16 Ağustos 2016 ile 30 Eylül 2023 tarihleri arasında bir uygulama satın alan müşteriler en az 2 dolar alacak.

Anlaşma haberi Eylül ayında duyurulmuş, ancak Google ile Epic Games arasındaki davayı etkilememek için şartlar gizli tutulmuştu. Google, dokuz üyeli bir jürinin oybirliğiyle Google'ın bir uygulama mağazası tekeli işleterek gücünü kötüye kullandığına karar vermesinin ardından geçen hafta bu davayı kaybetti.

Google, tüketicilere para ödemenin yanı sıra, hükümetle varılan uzlaşmanın şartları uyarınca Play Store'da çeşitli değişiklikler yapacak. Geliştiriciler en az beş yıl boyunca Google Play Billing dışındaki uygulama içi faturalandırma sistemleri üzerinden ödeme yapabilecek ve uygulamalarında daha ucuz fiyatların reklamını yaparak tüketicileri Google dışı faturalandırma sistemlerine yönlendirebilecek. Google'ın verdiği tavizlerin tamamı aşağıda listelenmiştir [PDF]:


    - Tüm geliştiricilere, kullanıcıların en az beş yıl boyunca Google Play Billing dışındaki uygulama içi faturalandırma sistemleri aracılığıyla ödeme yapmalarına izin verme olanağı tanıyın.
    - Geliştiricilerin en az beş yıl boyunca Google dışı alternatif faturalama sistemlerini kullanan tüketicilere uygulamaları ve uygulama içi ürünleri için daha ucuz fiyatlar sunmalarına izin vermek.
    - Geliştiricilerin en az beş yıl boyunca uygulamalarının içinde daha ucuz fiyatların reklamını yaparak tüketicileri alternatif, Google dışı faturalandırma sistemlerine yönlendirmelerine izin vermek.
    - En az beş yıl boyunca Play Store'un bir cihazda veya ana ekranda özel, önceden yüklenmiş uygulama mağazası olmasını gerektiren sözleşmeler yapmamak.
    - Android telefonlara Google Play Store dışından üçüncü taraf uygulamaların yüklenmesine en az yedi yıl boyunca izin vermek.
    - Bir kullanıcı en az beş yıl boyunca Google Play Store dışından üçüncü taraf bir uygulama indirmeye çalışırsa Android cihazda görünen uyarıları gözden geçirin ve azaltın.
    - Otomatik güncellemelere izin vermek de dahil olmak üzere üçüncü taraf uygulama mağazaları için Android sistem desteğini dört yıl boyunca sürdürmek.
    - Geliştiricilerin uygulama kataloglarını en az dört yıl boyunca diğer uygulama mağazalarında başlattıklarıyla aynı anda Play Store'da başlatmalarını zorunlu kılmamak.
    - Google'ın rekabete aykırı davranışlarını en az beş yıl boyunca sürdürmediğinden emin olacak bağımsız bir gözlemciye uyum raporları sunmak.

Epic Games CEO'su Tim Sweeney bugün anlaşmanın şartlarını kınayan birkaç tweet paylaştı. Bunun "tüm Android kullanıcıları ve geliştiricileri için bir adaletsizlik" olduğunu ve kararın "Google'ın yanıltıcı ve rekabete aykırı korkutma ekranlarını onayladığını" söyledi.

Google antitröst davasını çözmek için bu şartları kabul ederken, Epic Games de Google'a karşı açtığı ayrı davanın bir parçası olarak Play Store'da yapılacak değişiklikler için önerilerde bulunabilecek. Epic Games politika başkanı Corie Wright Reuters'a yaptığı açıklamada kararın "Google'ın hukuka ve rekabete aykırı davranışının özünü ele almadığını" ve Epic Games'in davasının bir sonraki aşamasında "Android ekosistemini gerçekten açmak" için bastıracağını söyledi.

Google, Epic Games davasındaki kararı temyize götürmeyi planlıyor ve şirket "Android iş modelini savunmaya devam edeceğini" söyledi.

Google'ın Epic Games davasında anlaşmaya varması ve davayı kaybetmesi gelecekte Apple için de sonuçlar doğurabilir. Apple, Epic Games'e karşı açtığı davada başarılı oldu, ancak şirkete iOS geliştiricilerinin kullanıcıları App Store dışında alışveriş yapmaya yönlendirerek Apple'ın uygulama içi satın alımlardan aldığı yüzde 15 ila 30'luk kesintiyi atlatmasını engelleyen "anti-steering" kuralını değiştirmesi emredildi.

Apple ve Epic Games aralarındaki anlaşmazlıkta temyiz başvurusunda bulundu ve Yüksek Mahkeme'nin davayı görüp görmeyeceğine karar vermesi gerekecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.