Intel yeni 65W masaüstü 13. Nesil işlemcilerini duyurdu

Intel yeni 65W masaüstü 13. Nesil işlemcilerini duyurdu

Intel, dizüstü bilgisayarlar ve tabletler için 30'dan fazla yongadan oluşan 13. Nesil mobil işlemci serisini piyasaya sürmenin yanı sıra, mevcut 13. Nesil CPU'lara katılan birkaç masaüstü işlemcisini de duyurdu. Güncellenen seri, entegre grafikli ve entegre grafiksiz daha uygun fiyatlı ve daha az güç tüketen 65W ve 35W SKU'lar sunuyor.

Yeni çipler, kutudan çıkar çıkmaz 5.6GHz'e kadar frekanslarla daha hızlı performans çekirdekleri (tüm yeni modeller hız aşırtmayı desteklemiyor) ve iki kat daha fazla verimlilik çekirdeği sunarak toplam çekirdek/iş parçacığı sayısını 24 çekirdeğe ve 32 iş parçacığına çıkarıyor. Ayrıca Intel, L2 önbelleğini P-çekirdek başına 2MB'a ve E-çekirdek kümesi başına 4MB'a yükseltti. Bu iyileştirmeler, önceki nesle kıyasla (Intel Core i9-12900'e karşı Intel Core i9-13900) %11'e kadar tek iş parçacıklı ve %34'e kadar çok iş parçacıklı performans sağlıyor.
Intes 13. nesil işlemcilerle ilgili ayrıntıları gösteren bir grafik

Seride entegre grafik içermeyen dört F modeli ve daha düşük güç tüketimi için 35W TDP ve daha düşük frekanslara sahip altı T modeli yer alıyor.

İşte yeni 13. Nesil Intel Core i9, i7 ve i5 modellerinin öne çıkan özellikleri:

    Intel Core i9: ana akım uygulamalarda %11'e kadar daha hızlı performans; 8 adet daha fazla E-çekirdek ve 18MB'a kadar daha fazla L2 önbellek.
    Intel Core i7: maksimum turbo frekansları artık kutudan çıkar çıkmaz 5.2GHz'de; 12MB'a kadar daha fazla L2 önbellek ile 4 E-çekirdek daha.
    Intel Core i5: Çoklu görev performansında %39'a varan performans artışı; 8 adet daha fazla E-çekirdeği ve 4MB'a kadar daha fazla L2 önbellek.

Intel Core i3 yongalarına ne olduğunu merak ediyorsanız, bu modeller şu anda giriş seviyesi Intel Processor N serisinde mevcut.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.