Linux'un masaüstü pazar payı ilk kez %4'ü aştı

Linux'un masaüstü pazar payı ilk kez %4'ü aştı

Web tarayıcılarının, işletim sistemlerinin ve arama motorlarının pazar payını takip eden bir web sitesi olan Statcounter, masaüstündeki Linux'un ilk kez %4'ün üzerinde pazar payına sahip olduğunu bildiriyor

Linux'un %4,03 pazar payına yürüyüşü, Linux'un masaüstü pazar payının yalnızca %1,53'ünü elinde tuttuğu 2020'nin son aylarından bu yana istikrarlı bir süreç oldu. Linux'un büyümesine en büyük katkıda bulunanlardan biri muhtemelen Windows 11'in katı donanım gereksinimleridir.

Windows 11 piyasaya sürüldüğünde bilgisayarların TPM 2.0'ı desteklemesi gerekiyordu ama çoğu bunu desteklemiyordu; Bu donanıma sahip olmayan kullanıcılar, 2015'te yayımlanan Windows 10'da kalmak zorundaydı. Ayrıca, Windows 11 için yakın zamanda yayımlanan 24H2 güncellemesi, donanım gereksinimlerini daha da değiştirerek daha fazla bilgisayarı geçersiz kıldı.

Windows 11'in aksine Linux dağıtımları kullanıcılara bu kadar ciddi kısıtlamalar getirmiyor. Ana Linux dağıtımlarının çoğunun 32 bit desteğini sonlandırdığı doğru olsa da, onu destekleyen bazı dağıtımları hâlâ bulabilirsiniz; ancak TPM 2.0 veya güvenli önyükleme gereksinimleri yoktur.

Linux kullanan daha fazla insan görmemizin bir başka nedeni de, günümüzde daha fazla insanın bilgisayarlarla büyüdüğü için insanların bilgisayarlara daha fazla güvenmeleridir. Linux kurmak bazı insanlara korkutucu gelse de, kurulumculara sağlanan büyük gelişmeler göz önüne alındığında aslında oldukça basittir.

Çevrimiçi bilişime geçiş ve yazılım satıcılarının uygulamalarını Linux'ta yayınlamasıyla birlikte, giriş engeli büyük ölçüde azaldı. Linux çekirdeği aynı zamanda çoğu donanım için destek içerir, dolayısıyla kurulum genellikle kolaydır.

Pazar payındaki artışın olası son nedeni para tasarrufuyla ilgilidir. Şu anda hepimiz durgun ücretler ve kontrolden çıkan enflasyon nedeniyle sıkışıyoruz ve açıkçası pek çok insan paralarını bilgisayar yükseltmesine harcamak istemiyor.

Linux'a geçerek son on yılda satın alınan bir bilgisayarı yeniden canlandırabilirler. Eski bir bilgisayarı yeniden canlandırmak aynı zamanda onun çöplükten uzak kalması anlamına da gelir, bu da çevre için iyidir.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.