Maaşlarda Hesaplama Devri Değişti! Yeni Maaş Sitemi Açıklandı

Maaşlarda Hesaplama Devri Değişti! Yeni Maaş Sitemi Açıklandı

Emekli ve memurlara yapılacak Ocak zammının açıklanmasına sayılı günler kaldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı öncülüğünde emekli ve memur maaşları için sosyal refah düzenlemesi üzerinde çalışmalar sürdürülüyor. Milyonlarca emekli ve memurun merak ettiği konu ise en düşük emekli ve memur maaşının ne olacağı.

SSK ve Bağ-Kur emeklisi ve memurların yeni maaşları Aralık ayı enflasyon rakamlarının Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından duyurulmasının ardından belli olacak. TÜİK'in Aralık ayı enflasyon rakamlarını 3 Ocak Salı günü açıklaması bekleniyor. Aralık ayının son haftasında açıklanacak asgari ücret oranından kendi zamlarını tahmin etmeye çalışacak olan emekliler için kesin zam oranı Ocak ayının ilk günlerinde belli olacak. Aralık ayı enflasyon oranının açıklanmasının ardından emekliler için eklenecek refah payı ile birlikte yeni zam oranı ortaya çıkacak.

MERKEZ BANKASI ANKETİNDEN KÖTÜ HABER

Merkez Bankası, reel ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 44 katılımcıyla gerçekleştirdiği Aralık ayına ilişkin 'Piyasa Katılımcıları Anketi' için yeni sonuçları açıkladı. Buna göre yıl sonu enflasyon oranı beklentisi yüzde 66,80 oldu. Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon ve kur tahminlerini aşağı çekmesi ise asgari ücret ve emekli maaşlarında yapılacak artışın düşük olacağı şeklinde yorumlandı.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

En düşük emekli maaşı Temmuz ayında yapılan yüzde 40 artışla 3.500 TL'ye, en düşük memur maaşı ise 9.109 TL yerine resen artışla birlikte 9707 TL olmuştu. En düşük emekli maaşındaki toplam artış 2021 yılındaki maaşa oranla yüzde 133 oldu. 2023 yılında en düşük emekli maaşının asgari ücretin %70'ine sabitleneceği iddiası ise sıklıkla AKP kulislerinde konuşuluyor. Asgari ücrete yapılacak zam 2021 yılındaki gibi %50 olursa ve en düşük emekli maaşı asgari ücretin %70 oranında gerçekleşirse ortaya çıkan en düşük emekli maaşı rakamı net 5775 TL olacak.

DUL VE YETİM AYLIĞI NE KADAR OLACAK?

Bu artışlarla birlikte dul veya yetim aylığı alanlar, bu uygulamadan hisseleri oranında yararlandı. Alt sınır aylık hesaplaması nedeniyle vefat eden sigortalının hesaplanan aylığı en düşük 3.500 TL belirlendi. Yeni yılda belirlenecek en düşük emekli maaşı da dul ve yetim aylığında taban sınırı belirleyecek. Güncel tabloda dul ve yetim aylığı sahipleri

Yüzde 75 hak sahibi dul eş, 3.500 TL'nin yüzde 75'i kadar hak sahibi olarak 2.625 TL maaş aldı.

Yüzde 50 hak sahibi dul eş, 3.500 TL'nin yüzde 50'i kadar hak sahibi olarak 1.750 TL maaş aldı.

Yüzde 25 hak sahibi yetim çocuk, 3.500 TL'nin yüzde 25'i kadar hak sahibi olarak 875 TL maaş aldı.

EMEKLİ ZAMLARI NEYE GÖRE BELİRLENİYOR?

SSK ve Bağ-Kur emekli maaşı Ocak ve Temmuz aylarında yılda 2 kez olmak üzere 6 aylık enflasyon oranı kadar zam alıyor. Ocak zammı Temmuz-Aralık dönemindeki, Temmuz zammı ise Ocak-Haziran dönemindeki 6 aylık enflasyon kadar zam alıyor. Ancak bu enflasyon oranına 10 puanlık bir refah payı eklemesi yapılacağı da sıklıkla dillendirilmekte. TÜİK Kasım ayı enflasyonu oranını açıkladı. TÜİK'in açıklaması sonrası emekli ve memur maaşları için 5 aylık zam oranı kesinleşti. Buna göre 5 aylık memur zammı 15,11 emekli zammı ise 14,04 oldu.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.