Mars helikopteri Ingenuity son uçuşunu tamamladı

Mars helikopteri Ingenuity son uçuşunu tamamladı

NASA Mars'taki helikopter görevi Ingenuity'yi sonlandırıyor. Küçük helikopter 2020'den beri orada uçuyordu ve o zamandan beri beklenenden çok daha fazla, 72 uçuş gerçekleştirdi. Ancak şimdi rotor kanatlarından biri kırıldı ve görev sona erdi.

NASA, Ingenuity görevini durdurduğunu açıkladı. Bu, helikopteri işleten Jet İtki Laboratuvarı'nın daha önce araçla ilgili sorunlar yaşamasının ardından geldi. Bu ayın başlarında JPL mühendisleri helikopterle geçici olarak irtibatlarını kaybetmişlerdi. Bunun ardından NASA, rotor kanatlarından birinin hasar görmüş gibi görünen gölgesinin bir görüntüsünü yayınladı. Kanatlar dakikada 2537 kez dönüyor ve bunlardan birinin arızalanması halinde helikopter daha fazla zarar görebilir.

Uzay ajansı bu nedenle helikopteri daha fazla uçurmamaya karar verdi. Ingenuity, Perseverance keşif aracıyla birlikte 18 Şubat 2020'de Mars'a iniş yaptı. NASA bu nedenle duyuruyu Mars'taki günlerin hesaplandığı Sol 1000'de yapıyor.

Ingenuity görevini NASA'nın umduğundan çok daha iyi bir şekilde yerine getirdi. Uzay ajansı başlangıçta helikopterin uçup uçamayacağını bile bilmiyordu, çünkü Mars'taki atmosferin yoğunluğu Dünya'dakinin yüzde birinden daha az. NASA helikopterin bir ay içinde beş uçuş yapabileceğini umuyordu. Sonuçta keşif aracı üç yıllık bir süre zarfında en yükseği Mars yüzeyinin 24 metre üzerine kadar ulaşan 72 uçuş gerçekleştirdi. Helikopter toplamda iki saatten fazla bir uçuş süresi elde etti ve 17 kilometre yol kat etti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.