Meta, ABD'ye Kullanıcı Verisi Aktarımı Nedeniyle AB'de 1,2 Milyar Avroluk Rekor Cezayla Karşı Karşıya

Meta, ABD'ye Kullanıcı Verisi Aktarımı Nedeniyle AB'de 1,2 Milyar Avroluk Rekor Cezayla Karşı Karşıya

Meta Ireland'ın kişisel verileri AB'den Amerika Birleşik Devletleri'ne aktarması 2020 yılından bu yana DPC tarafından soruşturulmaktadır.

Meta Ireland'ın kişisel verileri AB'den Amerika Birleşik Devletleri'ne aktarması 2020 yılından bu yana DPC tarafından soruşturulmaktadır.

İrlanda'nın düzenleyici kurumu Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Facebook'un sahibi Meta'nın AB kullanıcı verilerini önceki bir mahkeme kararını ihlal ederek ABD'ye aktardığı için 1,2 milyar Euro (yaklaşık 10.750 crore Rs) rekor para cezasına çarptırıldığını duyurdu.

Avrupa Birliği adına hareket eden İrlanda Veri Koruma Komisyonu (DPC), Avrupa Veri Koruma Kurulu'nun (EDPB) "1.2 milyar Euro tutarında idari para cezası" tahsil etmesini emrettiğini söyledi.

DPC, 2020 yılından bu yana Meta İrlanda'nın kişisel verileri AB'den Amerika Birleşik Devletleri'ne aktarmasını soruşturuyor.

Avrupa merkezi Dublin'de bulunan Meta'nın, Avrupa Birliği Adalet Divanı (ABAD) tarafından daha önce verilen bir kararda tespit edilen "veri sahiplerinin temel hak ve özgürlüklerine yönelik riskleri ele almada" başarısız olduğunu tespit etti.

ABAD, AB hukukunun tüm üye devletlerde aynı şekilde uygulanmasını sağlamak amacıyla bu hukuku yorumlamaktadır.

Buna karşılık Meta, "tek başına bırakılmaktan dolayı hayal kırıklığına uğradığını" ve kararın "kusurlu, gerekçesiz ve sayısız diğer şirket için tehlikeli bir emsal teşkil ettiğini" söyledi.

Meta küresel ilişkiler başkanı Nick Clegg ve baş hukuk sorumlusu Jennifer Newstead bir blog yazısında "Hem kararın içeriğine hem de para cezası da dahil olmak üzere emirlerine itiraz etme niyetindeyiz ve son uygulama tarihlerini durdurmak için mahkemeler aracılığıyla bir erteleme talep edeceğiz" dedi.

"Avrupa'da Facebook'a yönelik herhangi bir acil aksama söz konusu değil" diye eklediler.

Dördüncü Ceza

Başlangıçta DPC, Meta'yı suç teşkil eden veri aktarımlarını askıya almaya zorlamak istemiş ve para cezasının "'uygun, orantılı ve gerekli' olarak tanımlanabilecek yetkilerin kapsamını aşacağını" söylemişti.

Ancak AB'de İlgili Denetim Otoriteleri (CSA'lar) olarak bilinen emsal düzenleyiciler aynı fikirde değildi.

DPC, "Dört CSA da Meta Ireland'ın idari para cezasına tabi tutulması gerektiği görüşünde" dedi.

Uzlaşma umudu olmayan DPC, itirazları EDPB'ye havale etti ve EDPB de Meta Ireland'ın gelecekte ABD'ye kişisel veri aktarımını askıya almasına ve para cezası ödemesine karar verdi.

Clegg ve Newstead bir blog yazısında, EDPB'nin DPC'yi geçersiz kılma kararının "ciddi sorular doğurduğunu" söyledi.

"Hiçbir ülke son reformlarıyla Avrupa kurallarına uyum sağlamak için ABD'den daha fazlasını yapmazken, Çin gibi ülkelere aktarımlar büyük ölçüde tartışmasız devam ediyor" diye eklediler.

AB düzenleyicileri Meta'yı Instagram, WhatsApp ve Facebook hizmetlerinin veri ihlalleri nedeniyle yüz milyonlarca avro para cezasına çarptırdı.

Bu, Meta'ya bu yıl AB'de verilen üçüncü ve altı ay içinde verilen dördüncü ceza.

Amazon, 2021 yılında Lüksemburg'da AB'nin Genel Veri Koruma Yönetmeliğini ihlal ettiği gerekçesiyle 746 milyon Euro para cezasına çarptırılmıştı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.