Meta, Cambridge Analytica toplu davasını 725 milyon dolara çözmeyi kabul etti

Meta, Cambridge Analytica toplu davasını 725 milyon dolara çözmeyi kabul etti

2018 yılında Facebook (şimdi Meta), üçüncü tarafların, özellikle de İngiliz siyasi danışmanlık firması Cambridge Analytica'nın Facebook aracılığıyla milyonlarca kişinin özel kullanıcı verilerini rızaları olmadan topladığının ortaya çıkmasıyla kendini sıcak sularda buldu. Bu durum, diğerlerinin yanı sıra ABD ve İngiltere'de düzenleyici kurumların soruşturmalarına ve ağır para cezalarına yol açtı.

Reuters'in haberine göre Meta, Cambridge Analytica skandalıyla ilgili uzun süredir devam eden toplu davayı çözmek için 725 milyon dolar ödemeyi kabul etti. 73 sayfalık belgede, davacıların bu davadaki mücadelelerinin yanı sıra bu olumlu sonucun bir bütün olarak teknoloji endüstrisinde yarattığı daha geniş etki de anlatılıyor. 725 milyon dolarlık anlaşma, Meta'nın özel bir toplu davayı çözmek için ödemeyi kabul ettiği en yüksek tutar ve aynı zamanda bugüne kadar bir veri gizliliği toplu davasında alınan en büyük mali tazminat. Ancak Meta, uzlaşmanın bir parçası olarak herhangi bir yanlış yaptığını kabul etmedi.

Davacıların avukatları:

    Facebook'un, kullanıcılarının söz konusu uygulamalara rıza gösterdiğini ve sınıfın gerçek bir zarara uğramadığını savunduğu göz önüne alındığında, kurtarma miktarı özellikle çarpıcıdır. Davacılar bu nitelendirmelere itiraz etmekle birlikte, bu yeni ve karmaşık davada çok büyük risklerle karşı karşıya kaldıklarını kabul etmektedirler. Davacılar tarafından elde edilen parasal yardıma ek olarak, Facebook, Davacıların iddialarına yol açan uygulamaları, bu gerçekler hakkında bilgi sahibi olan iki Facebook çalışanının beyanlarında belirtildiği gibi, anlamlı bir şekilde değiştirmiştir.

    Önemli bir şekilde, bu dava başladığından beri Facebook, üçüncü tarafların kullanıcılar hakkındaki verilere arkadaşları aracılığıyla erişmesine izin vermeyi bıraktı, üçüncü tarafların Facebook kullanıcılarının bilgilerini nasıl edindiğini ve kullandığını kısıtlama ve izleme yeteneğini anlamlı bir şekilde geliştirdi ve kullanıcılara Facebook'un kendileri hakkında hangi bilgileri topladığını ve paylaştığını bildirmek için daha sağlam araçlar geliştirdi.

Cambridge Analytica'nın yoğun medya ve düzenleyici baskı ve incelemelerin ardından 2018 yılında iflas ettiğini belirtmek önemlidir. Meta bu davayı çözüme kavuşturmuş olsa da, şirket ve personeli (CEO Mark Zuckerberg de dahil olmak üzere) bu konuda çeşitli ABD eyalet başsavcıları tarafından açılan başka davalarla karşı karşıya olduğu için konu henüz kapanmış değil.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.