OpenAI CEO'su Sam Altman, küresel bir AI çip fabrikası ağı oluşturmak için milyarlarca dolar istiyor

OpenAI CEO'su Sam Altman, küresel bir AI çip fabrikası ağı oluşturmak için milyarlarca dolar istiyor

OpenAI CEO'su Sam Altman, küresel bir Yapay Zeka (AI) çip fabrikaları ağı kurmak için aktif olarak milyarlarca dolar toplamanın yollarını arıyor.

Bu iddialı girişim, yapay zeka uygulamaları için gerekli olan yarı iletkenleri üretmeyi amaçlıyor. Bloomberg, Altman'ın Abu Dabi merkezli G42 ve Japonya'nın SoftBank Grubu da dahil olmak üzere büyük potansiyel yatırımcılarla ön görüşmelerde bulunduğunu ancak bu görüşmelerin henüz başlangıç aşamasında olduğunu bildirdi.

OpenAI'nin Çip Üretimine Cesur Atılımı: Küresel AI Chip Fabs Ağı için Milyarlar Aranıyor

Bu hamle, Altman'ın büyüyen yapay zeka endüstrisinin yakında gerekli çip sıkıntısıyla karşı karşıya kalacağına olan inancından kaynaklanıyor. Yapay zeka ile ilgili yarı iletkenlere yönelik mevcut üretim tahminleri, beklenen talebi karşılamıyor. Altman'ın endişesi, yeterli çip tedariki olmadığında yapay zekanın yaygın şekilde konuşlandırılmasının engellenebileceği yönünde.

ChatGPT'yi geliştirmesiyle tanınan OpenAI'nin yıllık geliri 2023'te 1,6 milyar dolara ulaştı. Şirket şu anda yaklaşık 100 milyar dolarlık tahmini değerlemeyle yeni finansman sağlamanın yollarını arıyor. Altman'ın çip üretimine yönelik girişimi, genellikle kendi çiplerini tasarlayan ve üretimi dış kaynaklardan sağlayan Google, Amazon ve Microsoft (OpenAI'nin en büyük yatırımcısı) gibi AI endüstrisindeki diğer büyük oyuncuların stratejisinden farklıdır.

Talaş üretim tesislerinin (fabrikalar) inşaatı ve bakımı oldukça maliyetli ve kaynak yoğundur. Son teknolojiye sahip tek bir üretim tesisi kurmak, on milyarlarca dolar gerektirebilir ve bu tür tesislerden oluşan bir ağ oluşturmak yıllar alabilir. Altman'ın yalnızca G42 ile yaptığı görüşmeler 8 ila 10 milyar dolar arasında bir fon sağlanması konusundaydı.

Altman, şirketin çiplere olan ihtiyacının arttığına dikkat çektiği için bu girişim OpenAI'nin gelecekteki büyümesi açısından çok önemli. Intel Corp., Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. ve Samsung Electronics Co. gibi büyük çip üretimi pazar liderleri bu çabanın potansiyel ortaklarıdır.

Bu fabrikalara yönelik planlar, Altman'ın kısa süreliğine ayrılışından ve ardından OpenAI'nin CEO'su olarak geri dönmesinden sonra geldi. Yazılım devinin ilgi göstermesiyle kendisi de bu planla ilgili olarak Microsoft'a başvurdu. Ancak görüşmeler devam ettiği için bu ortaklıkların ve finansmanın ayrıntıları henüz tam olarak belirlenmedi.

Geçen yılın Eylül ayında OpenAI, OpenAI teknolojisine odaklanan yenilikçi bir tüketici cihazı yaratmayı amaçlayan AI Cihaz Projeleri için Softbank'tan 1 milyar dolara kadar fon arayan eski Apple tasarımcısı Jony Ive ile ortak bir proje başlattı. Henüz başlangıç aşamasında olan proje, bilgisayar etkileşimlerinde devrim yaratmayı ve akıllı telefonların tüketici elektroniği pazarındaki hakimiyetine potansiyel olarak meydan okumayı amaçlıyordu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.