OpenAI, ChatGPT'nin 2024 Yılına Kadar 1 Milyar Dolar Gelir Elde Edeceğini Tahmin Ediyor

OpenAI, ChatGPT'nin 2024 Yılına Kadar 1 Milyar Dolar Gelir Elde Edeceğini Tahmin Ediyor

OpenAI'nin yatırımcılara yaptığı son sunum hakkında bilgi veren üç kaynak, kuruluşun önümüzdeki yıl 200 milyon dolar ve 2024 yılına kadar 1 milyar dolar gelir beklediğini söyledi.

Silikon Vadisi'nin konuştuğu yeni chatbot ChatGPT, haikuslar söyleyebiliyor, İtalyanca şakalar yapabiliyor ve yakında yapay zeka destekli teknoloji tarafından üretilen sahte kompozisyonlarla karşı karşıya kalan öğretmenlerin baş belası olabilir.

Ancak tam olarak yanıtlayamadığı bir soru var: OpenAI nasıl para kazanacak?

Elon Musk ve yatırımcı Sam Altman tarafından kurulan ve Microsoft Corp'un 1 milyar dolarlık fonuyla desteklenen araştırma kuruluşu, işlerinin artmasını bekliyor.

OpenAI'nin yatırımcılara yaptığı son sunum hakkında bilgi veren üç kaynak, kuruluşun önümüzdeki yıl 200 milyon dolar, 2024 yılına kadar ise 1 milyar dolar gelir beklediğini söyledi.

İlk olarak Reuters tarafından bildirilen tahmin, Silikon Vadisi'ndeki bazılarının, temel teknolojinin gösterişli ve bazen kusurlu halka açık demoların çok ötesine geçeceğine nasıl bahis oynadıklarını temsil ediyor.

Kaynaklardan biri, OpenAI'nin en son ikincil bir hisse satışında 20 milyar dolar değerinde olduğunu söyledi. Startup şimdiden rakiplerine ilham verdi ve DALL-E 2 görüntü yapımcısını da içeren üretici yapay zeka yazılımının üzerine uygulamalar inşa eden şirketlere ilham verdi. OpenAI, web sitesine göre, teknolojisini lisanslayan geliştiricilerden 20.000 kelimelik metin oluşturmak için yaklaşık bir kuruş veya biraz daha fazla ve yazılı bir istemden bir görüntü oluşturmak için yaklaşık 2 sent ücret alıyor.

OpenAI sözcüsü şirketin mali durumu ve stratejisi hakkında yorum yapmayı reddetti. Ticari ürünlerini 2020 yılında piyasaya sürmeye başlayan şirket, misyonunun yapay zekayı insanlık için güvenli bir şekilde ilerletmek olduğunu söyledi.

Web sitelerine göre, OpenAI'nin teknolojisine dayanan Synthesia ve Jasper gibi girişimler, Fortune 500 şirketlerini video oluşturma veya AI metin yazarlığı araçlarını kullanmaya çekti. OpenAI ayrıca, ChatGPT'nin şimdiye kadar 1 milyondan fazla kullanıcının sorgularını yanıtlamasıyla, bir yapay zeka sağlayıcısı ve potansiyel Google arama rakibi olarak da dikkat çekti.

OpenAI'ye sermaye ve yazılımı için bilgi işlem gücü sağlayan Microsoft da bu durumdan faydalananlardan biri. ChatGPT ve Microsoft'un bu teknolojiyi deneysel mi yoksa stratejik olarak mı gördüğü sorulduğunda, Başkan Brad Smith Reuters'e yapay zekanın birçok kişinin tahmin ettiğinden daha hızlı ilerlediğini söyledi.

"İki yıl önce insanların 2033 yılında beklediği gelişmeleri 2023 yılında göreceğiz. Bu sadece Microsoft'un geleceği için değil, herkesin geleceği için son derece önemli olacak," dedi bu hafta verdiği bir röportajda.

Bazı yatırımcılar kuşkularını dile getirdi. Yatırım yapmayan ancak fon toplama girişimine aşina olan kaynaklar, bazı büyük risk sermayesi şirketlerinin bu yıl OpenAI'yi desteklemekten vazgeçtiğini, daha yüksek bir değerlemeyi haklı çıkarıp çıkaramayacağını veya Alphabet Inc'in sahibi olduğu Google gibi rakiplerle rekabet edip edemeyeceğini sorguladığını söyledi.

OpenAI'nin 2019'da oluşturduğu "sınırlı kâr" yapısı da risk sermayesi için alışılmadık bir kısıtlamayı temsil ediyordu. OpenAI, destekçilerin getirilerini yatırımlarının 100 katıyla ya da gelecekte daha azıyla sınırlandırarak misyonunu korumak istedi.

Diğerleri ikiye katlıyor olabilir. Reuters ve Wall Street Journal'ın daha önce bildirdiğine göre, diğer iki kaynak Microsoft'un bu yıl hisselerini arttırmayı düşündüğünü söyledi. Microsoft'un umudu, daha fazla kurum yapay zekayı benimsedikçe Microsoft'un bulutu için iş sağlamak.

PAZARLAMA GURUSU

ChatGPT, büyük dil modeli olarak bilinen ve metin verileriyle eğitilen bir modele dayanıyor, böylece komutları bir insan gibi yanıtlayabiliyor. Google'ın geliştirdiği ve kullanıcılarla sınırlı bir şekilde test ettiği benzer güçlü teknoloji, bu yıl mühendislerinden birinin yazılımın bilinçli olduğunu söylemesine yol açtı.

Pek çok bilim insanı gerçekliğin bundan çok uzak olduğunu söylüyor. ChatGPT'nin yanıtları zaman zaman yanlış ya da uygunsuz olabiliyor, ancak nefret içerikli uyarıları reddetmek ve geri bildirimlerle kendini geliştirmek üzere tasarlandı. OpenAI, ChatGPT'nin "zaman zaman zararlı talimatlar veya önyargılı içerik üretebileceği" konusunda kullanıcıları uyarıyor.

Hatalı yanıtlar üretme potansiyeli, Google gibi büyük bir oyuncunun, sohbet robotlarının kullanıcılara zarar verebileceği ve itibarını zedeleyebileceği endişesiyle kamuya açık erişimi yakından korumasının nedenlerinden biri. Google yorum yapmayı reddetti.

Bu ihtiyat, yeni kurulan şirketlerin doldurmaya çalıştığı bir boşluk yarattı. Kısmen eski Google çalışanları tarafından yönetilen Cohere adlı bir şirket, Şubat ayında Tiger Global liderliğinde 125 milyon dolarlık bir bağış toplamasının ardından ticari ürünler üzerinde çalışıyor. Adept adlı bir başka şirket Nisan ayında 65 milyon dolar topladığını duyururken, Stability AI da metinden imaja dönüştürme aracının Ağustos ayında piyasaya sürülmesinin ardından 101 milyon dolar fon topladığını açıkladı.

OpenAI üzerinde uygulama geliştirenler arasında, 80.000 pazarlamacıyı yazılımıyla reklam, e-posta, blog veya diğer içerikleri hazırlamaya çektiğini söyleyen Jasper da bulunuyor. Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kaynak Reuters'e yaptığı açıklamada, hızla büyüyen şirketin bu yıl gelirini ikiye katlayarak yaklaşık 80 milyon dolara çıkarmasının beklendiğini söyledi. Şirketin genel müdürü bu rakam hakkında yorum yapmadı.

TenOneTen Ventures'ın kurucu ortağı Gil Elbaz, pazarlamanın günümüzün sohbet robotları için en net işlerden birini temsil ettiğini söyledi. Örneğin CarMax Inc, Microsoft'un web sitesindeki bir vaka çalışmasına göre, pazarladığı ikinci el otomobiller için binlerce müşteri inceleme özeti oluşturmak üzere Microsoft'un bulutu aracılığıyla OpenAI'yi kullandı.

Text-to-video startup'ı Synthesia'nın CEO'su Victor Riparbelli, şu ana kadar paranın "daha sıkıcı kullanım durumlarının çoğunda" olduğunu söyledi.

Londra merkezli şirketinin, kurumsal eğitim ve ürün pazarlama videoları oluşturabilen yazılımını kullanan Amazon.com Inc dahil 20.000'den fazla müşterisi olduğunu, ancak uzun vadede hedefin Hollywood kalitesinde içerik üreten yapay zeka olduğunu söyledi. Amazon bu teknolojiyi kullandığını doğruladı.

Bu tür girişimler OpenAI ya da Büyük Teknoloji şirketlerinin kazançlı uygulamaları tespit edip kopyalama riskini taşıyor, bu nedenle Synthesia temel yazılımını kendi bünyesinde oluşturdu. Aynı zamanda, araştırma girişimi Hume AI'nin CEO'su ve eski bir Google araştırmacısı olan Alan Cowen, OpenAI'ninki gibi bir teknoloji bir meta haline gelirse uygulama geliştiricilerin finansal olarak kazanabileceğini söyledi.

Şimdilik OpenAI, CEO'su Altman'ın "göz yaşartıcı" olarak nitelendirdiği işletme maliyetlerini omuzlarken ChatGPT'yi nasıl sürdüreceğini belirlemelidir.

"OpenAI'nin ChatGPT'den bir iş yaratmayı amaçladığını sanmıyorum. Bence bir demo işlevi görüyor ... ve ücretsiz olarak insan geri bildirimi toplamanın bir yolu" dedi Cowen. "Kullanım beklenenden çok daha hızlı büyüdü, bu yüzden şimdi para kazanmayı düşünüyorlar."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.