Tesla, Yüzde 4 Artışla Rekor Çeyrek Teslimatı Açıkladı

Tesla, Yüzde 4 Artışla Rekor Çeyrek Teslimatı Açıkladı

Tesla bu yılın ilk üç ayında 422.875 araç teslim ettiğini açıkladı.

Tesla Pazar günü üç aylık araç teslimatında rekor kırdığını açıkladı, ancak artan rekabet ve kasvetli ekonomik görünüm nedeniyle fiyat indirimlerine rağmen çeyrekten çeyreğe satış büyümesi mütevazı oldu.

Tesla bu yılın ilk üç ayında bir önceki çeyreğe göre yüzde 4 artışla 422.875 araç teslim etti. Bu rakam bir yıl öncesine göre yüzde 36 daha yüksekti. Ocak ayında İcra Kurulu Başkanı Elon Musk, Tesla'nın bu yıl geçen yıla göre yüzde 52 artışla 2 milyon araç teslimatına ulaşabileceğini söyledi.

Yatırımcılar, Musk'ın fiyatları düşürmenin satışları canlandıracağı yönündeki kumarını izliyor, ancak marjların aşınmasından endişe ediyorlar.

Ocak ayında Tesla, Wall Street'in 2022 teslimat tahminlerini kaçırmasının ardından bir fiyat savaşı başlatarak dünya genelinde fiyatları yüzde 20'ye varan oranlarda düşürdü. Eskiden 65,990 $'a (yaklaşık 54,35,100 Rs.) satılan temel Model Y şimdi 54,990 $'a (yaklaşık 45,29,100 Rs.) mal oluyor.

"Eğer fiyat indirimi yapmamış olsalardı, bu çok çirkin olurdu. Deepwater Asset Management'ın yönetici ortağı Gene Munster Pazar günü yaptığı açıklamada, "Bence bu size ekonominin zorlaştığını gösteriyor," dedi.

"Bir hızlanma gösterdiler, ancak Elon'un önerdiği seviyeye kadar hızlanmadılar."

Son yıllarda Tesla için kendi iddialı satış hedeflerini kaçıran Musk, Ocak ayında 2022'de 1,3 milyon olan 2023 teslimatlarının, harici bir aksaklık olmaması halinde 2 milyon araca ulaşabileceğini söylemişti.

Refinitiv'in yedi analiste dayandırdığı verilere göre, ilk çeyrek teslimatları analistlerin 430.008 araçlık beklentileriyle karşılaştırılıyor.

Wall Street Journal ve CNBC'nin haberine göre, Cuma günü itibariyle FactSet tarafından derlenen tahminlerin ortalamasına göre, Wall Street Tesla'nın çeyrek için yaklaşık 432.000 araç teslimatı rapor etmesini bekliyordu.

Tesla, Refinitiv ve FactSet tarafından ankete katılan analistlerin beklediği rakamı kaçırdı. Diğer tahminler Tesla'nın teslim ettiği 422.875 araçla Wall Street beklentilerini aştığını gösteriyor.

Bloomberg tarafından ankete katılan analistler 421.164 aracın sevk edilmesini bekliyordu.

Tesla yatırımcısı Gary Black bir tweet'inde, 20'den fazla analistin konsensüsünün 421.500 aracın teslim edilmesini gerektirdiğini söyledi. Reuters bu rakamı bağımsız olarak doğrulayamadı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.