Yeni Rapor Twitter'da Nefret Söyleminin Tüm Zamanların En Yüksek Seviyesinde Olduğunu Doğruluyor

Yeni Rapor Twitter'da Nefret Söyleminin Tüm Zamanların En Yüksek Seviyesinde Olduğunu Doğruluyor

Milyarder Elon Musk'ın kendi liderliği altında nefret söyleminin azaldığına dair büyük iddialarına rağmen, yeni bir rapor aksini kanıtlıyor.

Tesla CEO'su ve Twitter şefi nefret söylemi izlenimleri konusunda kaba bir uyanış yaşıyor olabilir. Tüm bunlar Dijital Nefretle Mücadele Merkezi tarafından yürütülen yeni bir çalışma sayesinde oldu.

Musk geçen hafta nefret söyleminin üçte bir oranında azaldığını söylemişti ancak bu çalışma, şirketi satın aldığı aynı dönemde nefret söyleminin arttığını söylüyor.

Elon Musk görevi devralmadan hemen önce, uygulamada her gün sürekli olarak renkli insanlara karşı hakaret içeren ortalama 1.300 tweet ortaya çıkıyordu.

Bu sayı, Musk'ın platformu satın almasından sonra 3880'e yükselmiştir. Musk'ın uygulamada nefretin bu kadar düşük olduğuna dair şok edici iddialarda bulunmasının ardından bu rakamın 4650'ye yükselmesi de ilginçtir.

Twitter'ın yeni bir lideri olduğundan bu yana trans nüfusun %62'sine yönelik hakaretler arttı ve bu da araştırmanın da doğruladığı gibi günlük olarak yaklaşık 5100 tweet anlamına geliyor. Bu veriler, sosyal medyadaki analizlerin belirlenmesinde önde gelen bir araç olarak kabul edilen Brandwatch tarafından ortaya konmuştur. Ayrıca dünyanın farklı yerlerinden gelen ve İngilizce olarak atılan tweet'leri de içeriyor.

Kasım ayının ortalarında Musk tarafından atılan bir tweet, nefret temalı tüm tweetlerin platformdan kaldırılacağını ve şeytanlaştırılacakları noktaya kadar engelleneceğini belirtti. Bu şekilde, kullanıcılar gerçekten aramadıkları sürece bu tür tweetlere çok sık rastlamayacaklardı.

Ancak görüntülemelerin tüm zamanların en düşük seviyesinde olduğu durumlarda, bu çalışmanın araştırmacıları, Musk'ın firmanın başına geçmesinden bu yana nefret söylemiyle bağlantılı gönderilerin etkileşiminin nasıl bu kadar yüksek olduğunu gördü.

İnsanlar, özellikle Twitter 2.0'ın lansmanına giden haftalarda, hakaretlerle bağlantılı beğeni, yanıt ve retweetlerin çok yüksek olacağı bu tür paylaşımlara çok daha fazla ilgi gösteriyor. Rakamlarla ifade etmek gerekirse, nefret söylemi %50 oranında artmış durumda.

Rapor temelde Musk'ın söyledikleriyle çelişiyor ve en hafif tabirle oldukça ilginç. Dolayısıyla Musk bu haberden kesinlikle memnun kalmadı ve raporu tamamen yanlış olarak nitelendirdi.

Aynı şekilde, veri yayınlama için günlük istatistikler koyma sözü verdi ve nefret söylemiyle ilgili ortaya çıkan tüm izlenimleri sürdürdüğünü söyledi.

Musk Twitter'ın başına geçmeye karar verdiğinden bu yana çok fazla değişikliğin yaşandığını gördük. Kararlar istikrarsızlaştı ve moderasyon ortadan kalktı. Twitter Şefi'nin bir sonraki hamlesine işaret eden anketler yapıldı.

Bir Twitter moderasyon konseyi oluşturma fikri de tamamlandı ve tozlandı. Trump'ın uygulamaya geri dönmesiyle birlikte, bir sonraki adımın ne olabileceği merak konusu.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.