Balıkesir'in Meşhur Sulu Yemeği Badalan! Badalan Yemeği Tarifi Nedir?

Balıkesir'in Meşhur Sulu Yemeği Badalan! Badalan Yemeği Tarifi Nedir?

Balıkesir mutfağına ait lezzetlerden biri olan badalan, günümüzde farklı mutfaklarda da yapılıyor. Yemeğin yapımında badalan fasulyesi kullanılıyor. Oldukça lezzetli ve yapımı kolay olan yemeğin tarifi burada... Badalan yemeği nasıl yapılır işte detaylar…

Badalan yemeği için badalan fasulyesi kullanılıyor. Fasulye genellikle Kuzey Ege bölgesinde yetiştiriliyor. Balıkesir’de badalan fasulyesi taze kuru fasulye olarak anılıyor. Badalan fasulyesi ve kuru fasulye arasındaki fark ise fasulyelerin yumuşaklığı. Kuru fasulye haşlanması gereken ya da suda bekletilmesi gereken bakliyat olurken badalan fasulyesi taze olduğu için doğrudan kullanılabiliyor. Badalan yemeği tarifi nedir diyenler için işte yemeğin tarifi.

Badalan Yemeği Malzemeleri 

Badalan yemeği tarifi nedir, yemeğin malzemeleri nelerdir? Badalan yemeği ile kuru fasulye yemeğini benzetebilirsiniz. Fakat iki yemek birbirinden farklıdır. Badalan yemeği bu tarifle ortalama 6 kişilik çıkmaktadır. Yemeğin pişirme süresi ise 40 dakikadır. Gerekli malzemeler:

  • 1 kilo badalan fasulyesi ayıklanmış olmalı 
  • Yarım kilo kuzu eti kuşbaşı doğranmış olmalı
  • 1 adet büyük boy soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı salça (biber ya da domates fark etmiyor)
  • 3 adet orta boy domates 
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 3 su bardağı sıcak su 

Badalan Yemeği Tarifi 

Badalan yemeği tarifi nedir? Badalan yemeği için öncelikle tencereye yağı alın ve ısıtın. Isınan yağın içerisine doğranan eti alın ve kavurmaya başlayın. Ardından küp küp doğranan soğanları tencereye alın ve kavurmaya devam edin. Et suyunu bıraktıktan sonra salçayı ekleyin ve karıştırın. Ardından badalan fasulyesini ve küp küp doğradığınız domatesleri ekleyin.

Ardından 3 bardağı sıcak suyu tencereye alın. Eğer daha sulu bir yemek istiyorsanız su miktarını arttırabilirsiniz. Sıcak suyu tencereye ekledikten sonra kapağı kapatın ve fasulye pişene kadar pişirin. Fasulyeler yumuşadıktan sonra tuz ve baharatları ekleyin. Yaklaşık 40 dakika kadar pişen yemeği kontrol edin. Eğer fasulyeler pişmişse yemeği ocaktan alabilirsiniz. Yemeğiniz artık servis için hazır. İstediğiniz gibi servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun...

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.