Bazlamayı Andıran Kahvaltılık Ekmek! Mayalı Ekmek Nasıl Yapılır?

Bazlamayı Andıran Kahvaltılık Ekmek! Mayalı Ekmek Nasıl Yapılır?

Mayalı ekmek tıpkı bazlamayı andırıyor. Fakat bazlamadan farklı bir lezzete sahip... Puf mayalı ekmeğin iç dokusu hem mis gibi kokuyor hem de oldukça lezzetli. Üstelik mayalı ekmeği yaparken fırın kullanmanıza gerek kalmıyor. Tavada kolaylıkla yapacağınız mayalı ekmeğin tarifi sizlerle…

Kahvaltı sofralarında yer vereceğiniz mayalı ekmeği kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Ekmek yapımında sadece hamurun mayalanma süreci sizi bekletecek. Sıcacık, puf puf mayalı ekmek artık sofraların vazgeçilmez lezzeti olacak. Bazlama tadında ama bambaşka bir lezzete sahip olan mayalı ekmeğin yapımında fırın yerine tava kullanıyorsunuz. Peki, mayalı ekmek nasıl yapılır?

Mayalı Ekmek Malzemeleri 

Mayalı ekmek özellikle kahvaltı sofralarının yeni gözdesi oluyor. Eğer evde kendi yaptığınız ekmeği tüketmek istiyorsanız bu tarifi rahatlıkla deneyebilirsiniz. Mayalı ekmek nasıl yapılır, hangi malzemelerle yapılır? 

  • 3 su bardağı tepeleme un 
  • 1 su bardağı süt (ılık)
  • 1 çay bardağı su (ılık)
  • 1 paket kuru maya
  • 1 yemek kaşığı tepeleme toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 3 yemek kaşığı tereyağı (üzeri için)

Yukarıdaki malzemelerle ortalama 10 adet mayalı ekmek hazırlanıyor. Ekmeklerin toplam pişirme süresi ise 25 dakika kadar sürüyor. İsteğe göre malzeme ölçüleri arttırılabilir ve daha fazla mayalı ekmek hazırlanabilir. 

Mayalı Ekmek Tarifi 

Mayalı ekmek nasıl yapılır? Mayalı ekmek yapımında öncelikle bir karıştırma kabının içerisine süt, su, kuru maya ve şeker eklenir. Süt ve su ılık olmalıdır. Tüm malzemeler iyice karıştırılır. Ardından bu karışımın içerisine tuz eklenir. Tuz eridikten sonra undan azar azar eklenir. Tüm malzemeler iyice yoğrulur. Hamurdan ele yapışmayan bir kıvam elde edilmelidir. Hamur hazırlandıktan sonra üzerine nemli bir bez örtülür.

Yaklaşık 1 saat kadar hamur mayalanmaya bırakılır. Hamur mayalandıktan sonra hamurdan 10 eşit parça bölünür. Ardından bölünen bu parçalar unlanarak merdane yardımıyla açılır. Her hamur tabak boyutunda açılmalıdır. Ekmekleri pişirmek için uygun tava ayarlanmalı ve ısıtılmalıdır. Isınan tavada her ekmek iki taraflı pişirilir. Ekmekler pişerken puf puf olacaktır. Ekmek piştikten sonra üzerinde tereyağı gezdirilir ve servis edilir.

Afiyet olsun…

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.