Damakta Tadı Kalan Kabaklı Köfte Nasıl Yapılır? Kabaklı Köfte Tarifi

Damakta Tadı Kalan Kabaklı Köfte Nasıl Yapılır? Kabaklı Köfte Tarifi

Köfte denildiği zaman akla ilk olarak et gelebilir ama çoğu yöre de köfte denildiği zaman, akla ilk olarak bulgur gelir. Özelikle doğu yöresinde bulgur köfteleri çok meşhurdur ve birçok çeşidi yapılır. Kabaklı köfte de bulgur ile yoğurdun birleşimi ile el de edilen bir yemektir. Özelikle yaz aylarında içinizi ferahlatıcı bir etkisi olacaktır. Kışın da tüketilir ama yazları tüketimi daha fazladır.

 

Kabak besleyici bir senedir. Yoğurtta bilindiği üzere insan sağlığı için, tüketilmesi tavsiye edilen bit yiyecektir. Siz de farklı bir yemek tarifi arıyorsanız, kabaklı köfteyi tercih edebilirsiniz. Birçok yemeğin yanında tüketebilirsiniz. Tansiyon, şeker gibi kronik hastalığı olanlar için de tavsiye edilir. Bulgur kullanılması da ekstra bit avantajdır. Bulgur besin değeri yüksek olan bir yiyecektir. Tarifi kişi sayısına göre, malzeme arttırarak, yapabilirsiniz. 

Kabaklı Köfte İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 su bardağı köftelik bulgur 
  • 2-3 sakız kabağı 
  • 1 kâse yoğurt 
  • 2 diş sarımsak 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 çay bardağı su 

Kabaklı Köfte Yapılışı 

Öncelikle bulgur seçimi çok önemlidir. Değirmenlerde satılan, ünlü köftelik bulgur tercih edilmelidir. Orijinali bu şekilde yapılır. Eğer böyle bir imkânınız yoksa, marketlerde satılan köfteli bulgur tercih edebilirsiniz. Köfteyi hazırlarken, bu bulgur için un kullanmanız gerekir. Yoksa dağılabilir. Unlu köftelik değirmen bulguru hem gevrek olur hem de su ile çok çabuk bir şekilde tutar.

İlk olarak bulgur su ile ıslatılır. Biraz yumuşaması için üzeri 10-15 dakika kapatılır. Yumuşadıktan sonra, içine tuz atılır ve yoğurulur. Hamura sert olmamalıdır. Bilye büyüklüğünde yuvarlak şekil verilir ve hamur bitene kadar bu şekilde devam edilir. Daha sonra nemli bir bez ile üzeri kapatılır. Kurumaması önemlidir. 

Bir yandan kabaklar yıkanır ve alacalı olarak soyulur. Ardından küp küp doğranır. Derin bit tencereye su koyulur. Şu kaynayınca, doğranmış olan kabaklar içerisine atılır. Kabaklar biraz yumuşayınca içine yuvarlanan köfteler de ilave edilir. İkisi birlikte pişer. Diğer bir yandan yoğurdun içine sarımsak rendelenir. Tuz atılır ve hafif su koyularak çok koyu olmayan bir kıvam elde edilir.

İyice homojen bir hale gelmesi önemlidir. Kabak ve köfteler haşlanınca süzülür. Ardından yoğurdun içine atılır ve hepsi karıştırılır. Daha sonra buzdolabında dinlendirilir. Görünüm açısından ve lezzet açısından son derece farklı bir yemektir. Yoğurtlu olduğu için, meze olarak da tercih edilir. 

Püf Noktası 

Kabaklı köfte yemeğinin püf noktası, bulgur seçimidir. Bundan dolayı bulgurun kaliteli olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca kıvam da önemlidir. 

Servis Önerisi 

Kabaklı köfte hem tek başına hem de pilav ya da makarna yanında iyi bir kombin olacaktır. Öğlen yemeği için son derece ideal bir tercihtir. Hem lezzetli hem pratik hem de ekonomik fiyatlıdır. 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.