Dayanılmaz Bir Lezzet! Askıda Tavuk Butları Nasıl yapılır?

Dayanılmaz Bir Lezzet! Askıda Tavuk Butları Nasıl yapılır?

Sağlıklı beslenmek ve muhteşem bir lezzet ile beslenmek ister misiniz? Protein açısından zengin olan tavuk et grubunda bulunan ve alınabilecek makul fiyatlı bir üründür. Kırmızı ete nazaran daha kolay ulaşılabilir. Tavuk türünün birçok tarifi yapılmaktadır. İşte o lezzetlerden biri olan askıda but nasıl yapılır?

Ancak askıda tavuk butları tarifinin pişirilme tekniği ve lezzeti diğer fırın tavuklara istinaden daha lezzetlidir. Adeta tandır lezzeti veren bu tarifi beğeneceğinizi tahmin edebiliyoruz.

 Askıda Tavuk Butları Yapmak İçin Malzeme Listesi

  • Yaklaşık olarak bir kg tavuk baget
  • 3 adet orta boy patates
  • 1 adet kuru soğan
  • Yeteri kadar sıvı yağ ya da tercihe bağlı olarak zeytinyağı
  • Domates salçası
  • Yarım çay bardağı kadar yoğurt
  • Tuz ve diğer baharatlar

 Askıda Tavuk Butları Yapılışı 

Askıda tavuk butları için öncelikli olarak sosunu hazırlayalım. Sosu için sıvı yağ, ezilmiş sarımsak, yoğurt, salça ve baharat grubundan ne koymak istiyorsanız o baharatları ekleyip bir harç yapalım. Derin bir kaba yaptığımız harç kenarda beklerken diğer yandan da tavuk bagetlerin üzerine çizikler atalım. Bu çizikler sayesinde bagetler daha güzel pişeceklerdir. Daha sonra tavuk bagetleri yaptığımız sosun içerisine koyup her yerine bulaşacak şekilde karıştırılalım.

Üzerini kapatarak yaklaşık olarak üç saat kadar buzdolabında ağzı kapalı şekilde bekletelim. Diğer yandan da patatesleri yuvarlak şekilde doğrayalım. Kuru soğanı da aynı şekilde doğrayalım ve yağlı kâğıt sermiş olduğumuz fırın tepsisine dizelim. Üzerine biraz sıvı yağ ve bir miktar tuz ekleyelim.

Burada isterseniz çarliston biber ya da kapya biber de ekleyebilirsiniz. Dinlenen tavuk bagetleri buzdolabından zamanı gelince çıkaralım. Fırın telinin ortasını esneterek soslanmış tavuk bagetleri aralarına geçirelim. Belirli aralık bırakmaya özen gösterelim. Aksi halde çok yakın olan tavuk bagetler zor pişebilir ve kızarmakta zorlanır. Fırın teline dizilen tavuk bagetlerin hemen altına hazırlamış olduğumuz patates ve soğan karışımını koyalım. 

 Askıda Tavuk Butların Pişirilme Süresi

Askıda tavuk bagetleri 180 derecede önceden ısıtılmış olan fırına sürelim, Altına fırın tepsisinde hazırlanan karışımı da ekleyelim. İkisinin beraber pişmesi gerekiyor. Pişmeye başlayan tavuk bagetlerinin suyu alt tepsiye birikecek ve patatesler ve soğanlar enfes şekilde lezzetlenecektir.

Yaklaşık olarak 180 derecede 50 dakika kadar pişecektir. Fırında pişen tavuk bagetlerin nar gibi kızardığına şahit olacaksınız. Ayrıca eklenen yoğurt da bu kızarıklığa katkı sağlayacaktır.

Askıda Tavuk Butları Yanına Ne Yakışır?

Pişen askıda tavuk butlarını yanına isteğe bağlı olarak meyhane pilavı ya da sade pirinç pilavı çık yakışacaktır. Pilav ve bagetlerin beraber servisi çok doyurucu ve şık bir görüntüye sahip olacaktır. Ayrıca yanına yapacağınız cacık, ayran gibi yoğurt içerikli aperatifler ile de yemeğin hazmı kolay bir hale gelecektir. Yoğurt tarzı kullanmak istemiyorsanız tabiki de yanına mevsiminde kolay bir şekilde bulunan yeşilliklerden yapılan güzel bir mevsim salatası ile lezzetine lezzet katacaktır.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.