Enfes Kahvaltıların Vazgeçilmez Lezzeti Mayasız Pişi

Enfes Kahvaltıların Vazgeçilmez Lezzeti Mayasız Pişi

Her ne kadar Ege bölgesine ait olan bir lezzet olsa da neredeyse her yöre de farklı isimler ile anılan kahvaltıların vazgeçilmez hamur kızartması. Aile sofralarının vazgeçilmezi haline gelen ve evin miniklerinin bayılacağı kolay ve pratik bir tarif.

Özellikle pazar kahvaltılarında yumuşak, kıtır ve lezzeti ile sofralarda yerini alan Pişinin tarifi evdeki malzemeler ile mayasız bir şekilde hazırlanabilecek kolaylıktadır.

Pişi İçin Gerekli Malzemeler;

  • 1 tane yumurta
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı ( hamurunuzun kıvam alması için)
  • Tuz

Kızartmak İçin;

  • Sıvıyağ

Mayasız Pişi Yapılışı;

İlk öncelik olarak tüm malzemeleri belirtilen ölçüde ki kaplarda hazırlayalım. Derince bir hamur yoğurma kabına unumuzu eleyerek alalım. Elemek unun hava almasını ve daha lezzetli bir hamur elde etmenizi sağlayacaktır. Sonrasında unumuzun ortasını havuz şeklinde açarak içerisinde 1 adet yumurtayı kıralım.

1 çay bardağı ev yoğurdunu ekleyelim, ev yoğurdu olması şart değildir ancak ev yapımı olan yoğurt ile çok daha lezzetli bir pişi elde edersiniz. Ardından diğer malzemeleri de belirtilen miktarda ekleyerek hamuru ele yapışmayacak bir kıvamda güzelce yoğurun. Hamurun kıvamına göre şayet koyu ve sert bir hamur olduysa biraz su ilave ederek ya da bir miktar yoğurt ekleyerek hamurun kıvam almasını sağlayabilirsiniz. Güzelce yoğurduğunuz ve kulak memesi kıvamında elde ettiğiniz hamuru bir kenar da 15 dakika dinlenmeye bırakın.

Pratik Şekillendirme;

Dinlenen hamuru küçük parçalar halinde bezelere ayırın. Ardından bezeleri güzelce yuvarlayarak bir tepsiye alın ve içerisinden 1 tanesini alın. Diğerlerinin üzerini bir havlu ile örtün ki hamurunuzun üstü kurumasın. Bir tane bezeyi merdane yardımı ile bir parmak kalınlığında açın. Ardından bir çay bardağı yardımı ile hamuru yuvarlak şekiller verin.

Derin bir tencereye bol sıvıyağı alın ve oldukça ısınmasını sağlayın. Isınan sıvıyağın içerisine yuvarlak şekiller verdiğiniz mayasız pişinizi atarak kızarmasını sağlayın. Geriye kalan hamuru aynı şekilde açarak çay bardağı yardımı ile şekillendirin. Kızgın yağa giren pişiler tıpkı bir balon gibi şişecek ve bir o kadar kıtır ve lezzetli bir sabah kahvaltısı sofranıza lezzet katacak.  Afiyet Olsun.

Püf Noktası:

Özellikle kızartma esnasında derin bir tencere de kızartma işlemini yapmanız ve tencereye hamur attığınız esnada ufak ufak tencereyi sallamak Pişilerinizin daha pofuduk şekilde kabarmasını sağlayacaktır.

Servis Önerisi;

Mayasız Pişiyi kahvaltı sofralarınızda ya da ikindi çaylarınızda özellikle beyaz peynir, reçel ve sıcacık çay eşliğinde servis yapabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.